Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘E-health onvoldoende benut in revalidatiezorg’

Mark van Dorresteijn
‘Afgezien van video- en teleconsulting, feitelijk nog vrij weinig op het gebied van e-health in de revalidatiezorg’, zegt Coen van Bennekom, revalidatiearts en manager research en development bij Heliomare. De samenwerking met e-healthleverancier Minddistrict moet daar verandering in brengen.
‘E-health onvoldoende benut in revalidatiezorg’
Foto: ANP

Voor Van Bennekom is de samenwerking met Minddistrict een logische stap. De instelling experimenteerde eerder al met de toepassing van een webspreekuur, een cloud-toepassing voor online communicatie tussen behandelaars en patiënten. ‘Met het platform van Minddistrict kunnen we naast veilige communicatie ook psychologische ondersteuning online aan patiënten gaan bieden.’ Komende tijd gaat Heliomare in co-creatie met Minddistrict behandelmodules voor revalidatiezorg ontwikkelen, met specifieke content voor psychologische problemen rondom revalidatie. Van Bennekom: ‘De modules worden gebaseerd op bestaande content van Minddistrict, maar dan toegespitst op onze doelgroep, met eigen testimonials en voorbeelden.’

Voordelen

‘Door de inzet van het Minddistrict e-healthplatform kunnen zowel onze cliënten als behandelaren besparen op reistijd’, stelt Van Bennekom. ‘Daarnaast wordt onze dienstverlening een stuk flexibeler doordat cliënten hiervan gebruik maken op het moment dat hen past. Zo kunnen we ook in de toekomst toegankelijke zorg blijven garanderen.’ Van Bennekom ziet nog meer kansen voor e-health in de revalidatiezorg. ‘Er is een scala aan mogelijkheden voor de inzet ervan. Denk aan decubitus controles bij doorligwonden. Nu gaat een verpleegkundige altijd naar de mensen thuis. Daar zou je een goed preventieprogramma voor kunnen maken, waarbij patiënten geregeld foto’s doorsturen zodat we goed controle kunnen houden.’

Heliomare

Heliomare biedt professionele ondersteuning bij onder meer arbeidsintegratie, revalidatie, sport, dagbesteding en onderwijs en gaat ehealth inzetten als aanvulling op face-to-faceconsults met patiënten. Heliomare is hiermee de eerste revalidatie-instelling die investeert in online coaching.

Dossier E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.