Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eelco de Koning benoemd op leerstoel diabetologie

Mark van Dorresteijn
Eelco de Koning, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is op 1 november 2011 door Diabetesvereniging Nederland (DVN) benoemd op de DVN-leerstoel diabetologie.
Eelco de Koning benoemd op leerstoel diabetologie

De Koning zal als bijzonder hoogleraar zijn werkzaamheden voortzetten: hij leidt al veel baanbrekend onderzoek op het gebied van diabetes type 1. Naast patiëntenzorg geeft hij ook onderwijs. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.

Diabetologie

De DVN-leerstoel bij het LUMC heeft betrekking op diabetologie, met in het bijzonder bètaceltransplantatie en -regeneratie. Door het instellen van deze leerstoel wil Diabetesvereniging Nederland het goedlopende Leidse onderzoeksprogramma op het gebied van bètaceltransplantatie nog meer gewicht geven. De Koning is nationaal en internationaal een expert als het gaat om de ‘eilandjes van Langerhans’, de cellen die onder andere glucagon en insuline produceren. Bij mensen met diabetes werken deze eilandjes niet goed of helemaal niet meer.

Eelco de Koning

Na het behalen van zijn artsexamen in 1991 aan de Universiteit van Utrecht werkte De Koning van 1991-1994 aan de Diabetes Research Laboratories van de Universiteit van Oxford. Hier deed hij onderzoek naar functionele en pathologische veranderingen van eilandjes van Langerhans bij type 2 diabetes. In 1994 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op dit onderwerp. Hij voltooide zijn opleiding tot internist-endocrinoloog in 2001 aan het UMC Utrecht waar hij vervolgens als staflid werkte. Van 2004 tot 2005 was hij werkzaam in het Joslin Diabetes Center, sectie Islet Transplantation and Cell Biology waar hij zich richtte op het gebied van humane eilandjesisolatie en -transplantatie, en stamcelonderzoek. In het LUMC coördineert hij het humane eilandjestransplantatieprogramma voor patiënten met type 1 diabetes en meerdere projecten op het gebied van eilandjesonderzoek. In het LUMC en het Utrechtse Hubrecht Instituut leidt hij onderzoek naar de productie van humane insuline-producerende cellen vanuit voorlopercellen uit de pancreas. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.