Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eelke van der Veen: ‘Zorgkantoren niet opheffen’

Het besluit van het vorige kabinet om de zorgkantoren op te heffen in 2009, is de PvdA een brug te ver. “De AWBZ heeft behoefte aan rust”, zegt PvdA-parlementariër Eelke van der Veen in een interview dat deze week in ZorgVisie verschijnt.

Wat Van der Veen betreft blijft de AWBZ voorlopig zoals deze is, maar dan beter.

Eerst problemen AWBZ oplossen

De oud-topman van Agis wil dat het kabinet eerst de problemen in de AWBZ oplost, voordat er een systeemwijziging volgt. Zo moet de verdeling van verantwoordelijkheden duidelijker. “Het is nu niet duidelijk wie waar over gaat. Zorgkantoren hebben zorgplicht en moeten regelen dat de zorg aan mensen met een indicatiebesluit wordt betaald. Maar voor het budget is het zorgkantoor afhankelijk van de overheid. Daar zit een spanningsveld.”

Niets naar WMO

Opvallend is de keuze van Van der Veen qua stelselwijziging. Als het aan hem ligt, gaat er verder niets uit AWBZ naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Wel kan een deel van de AWBZ op termijn naar de Zorgverzekeringswet. Dan blijft er nog een romp-AWBZ over voor complexe zware zorg.

Marktwerking = keuzevrijheid

Marktwerking in de zorg komt volgens Van der Veen neer op meer keuzevrijheid voor patiënten. “Maar basaal blijft dat iedereen gelijke toegang moet hebben. Als Klink dat uit het oog verliest, krijgt hij een groot probleem met de PvdA.”

“Vergeet niet dat gezondheidszorg in zijn aard ook geen markt is. Als mensen naar de dokter gaan, zijn ze vaak angstig en emotioneel. Je moet niet de illusie hebben dat je dat kunt vermarkten. Je gaat samen met de dokter een proces aan. Gezondheidszorg heeft zijn eigen emotionele dynamiek.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.