Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een dutje tussendoor

Ook de zorg zelf krijgt te maken met vergrijzing. Hoe kunnen oudere werknemers langer met plezier blijven werken? Twee publicaties geven wijze raad.

Slimmer ouder worden in de zorg is de titel van een boekje waarin wordt beschreven hoe je het als verzorgende op leeftijd volhoudt in de ouderenzorg. Wat een leidinggevende eraan kan doen om oudere werknemers in dienst te houden, is te lezen in de brochure Vitaliteitsbeleid.

Beide publicaties bevatten praktische tips van verzorgenden van 45 jaar en ouder en van leidinggevenden. Bijvoorbeeld: zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen, rooster slim in en neem geen late en vroege dienst achter elkaar, maak kortere werkdagen mogelijk en luister heel goed naar oudere zorgverleners. Zij hebben vaak prima ideeën over hoe het beter kan.

Deze tips zijn slechts een kleine greep uit Slimmer ouder worden in de zorg. “Een van de tips betrof het mogelijk maken van een dutje tussendoor. Ik vond dat wel een grappige tip en een eyeopener”, zegt Klaas Mussche, accountmanager bij de stichting WoonZorg TDC in Steenwijk en een van de initiatiefnemers van de publicaties.

Grote levenservaring

De aanleiding om tips op papier te zetten, waren een enquête onder 45+-medewerksters van Stichting WoonZorg TDC in Steenwijk en literatuuronderzoek. Mussche stuit op zijn werk nog wel eens op laconieke reacties. “Mensen zeggen dan: ‘Ach, er is wel vaker geroepen dat er tekorten aankomen en dat viel vervolgens heel erg mee’. Maar de ontwikkelingen waar we nu mee te maken hebben, zijn wezenlijk anders. Meer mensen worden ouder, óók de zorgverleners.”

Met alle respect voor de initiatieven, het is en blijft toch een zwaar beroep? Mussche: “Natuurlijk, zeker als je ouder wordt. Maar wat we juist duidelijk proberen te maken is dat je ook op een positieve manier tegen oudere werknemers kunt aankijken. Door hun grotere levenservaring zijn veel van hen bijvoorbeeld beter in staat om met conflictsituaties om te gaan. Zij hebben meer aandacht voor collega’s en cliënten.” (Zorgvisie – Olaf Stomp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.