Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Eén op de twintig jongeren heeft psychisch probleem’

Redacteur Zorgvisie
Bundel je krachten en zet je samen in voor een betere geestelijke gezondheid. Dat is de boodschap die een groot aantal organisaties in de ggz wil overbrengen met het manifest ‘Betere Geestelijke Gezondheid’.
TienerKeuzes400.jpg
iStock.

Het manifest is een initiatief van de Federatie Opvang, GGZ Nederland, InEen, LHV, LVVP, Platform MeerGGZ, P3NL, RIBW Alliantie en V&VN. Ze vragen niet alleen zorgaanbieders, maar ook de politiek en maatschappelijke partners om zich samen in te zetten voor een betere geestelijke gezondheid. In het manifest richten de partijen zich zowel op mensen met een psychische aandoening of verslavingsgevoeligheid als mensen zonder. ‘Met de soms kleine aanknopingspunten die in het manifest worden voorgesteld, kunnen we de levens van miljoenen Nederlanders verbeteren én bijdrage leveren aan de economische ontwikkelingen van Nederland’, schrijven de initiatiefnemers.

Jongeren
Dat betekent onder andere dat er meer aandacht moet zijn voor psychische problemen bij jongeren. Eén op de twintig jongeren onder de 17 jaar heeft namelijk een psychische aandoening, zo staat in het manifest te lezen. Daar komt nog bij dat bijna alle ernstige geestelijke aandoeningen ontstaan in de puberteit of als iemand jongvolwassen is. ‘De prognoses voor kinderen met onbehandelde psychische problematiek zijn ronduit slecht’, schrijven de makers van het manifest. ‘Ze krijgen minder kansen, komen eerder in contact met justitie en lopen een verhoogd risico op suïcide of een gewelddadige dood.’

Inzetten op jongeren
Om dit te voorkomen, moet er volgens de makers al ingezet worden op de geestelijke gezondheid als de moeder nog zwanger is van haar kind. Daarnaast vragen ze de betrokkenen om de kennis bij Centra voor Jeugd en Gezin te verbreden en ggz als onderdeel mee te nemen in de lessen op lager, middelbaar en hoger onderwijs. Ook de rol van sociale wijkteams en de huisarts krijgt aandacht in het manifest.  

Psychisch probleem
Ook over het stijgende aantal verwarde personen maken de genoemde partijen zich zorgen. Uit de cijfers blijkt dat per dag gemiddeld vijf mensen zelfmoord plegen. In 2014 waren dat 1835 mensen, onder wie 55 kinderen en jongeren. ‘Bij een derde van de 100.000 vermijdbare stergevallen onder de 75 jaar gaat het om iemand met een psychische aandoening’.
De makers kaarten ook het belang van een goede geestelijke gezondheid voor de economie aan. Acht van de tien mensen met een psychisch probleem zit werkloos thuis en ontvangt een uitkering, terwijl deze groep volgens de makers van het manifest wel graag een betaalde baan zou hebben.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.