Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op drie cliënten jeugd-ggz hoeft geen behandeling

Mark van Dorresteijn
Een derde van de jongeren die aankloppen bij ggz-instellingen vertrekt weer zonder behandeling. Dat blijkt uit het onderzoek Achter de wachtlijst: inzicht in de vraag naar jeugd-ggz.
Een op drie cliënten jeugd-ggz hoeft geen behandeling

Niet alle aanmeldingen van jongeren tot 18 jaar leiden tot behandeling, stellen de onderzoekers van Van Montfoort Collegio vast. Zij onderzochten in opdracht van het ministerie van VWS de samenstelling van de wachtlijst in de jeugd-ggz. Van 40.000 onderzochte dbc’s uit 2008 hebben minimaal 13.000 niet geleid tot een behandeling bij dezelfde organisatie. De ggz-instelling heeft wel een intake gedaan of een diagnose gesteld.

Oorzaken

Uit interviews leiden de onderzoekers vier oorzaken af: de behandeling start later of bij een andere aanbieder; de cliënt krijgt een behandeladvies voor de eerste lijn; er blijkt toch geen stoornis te zijn; of de cliënt heeft een diagnose nodig voor een andere sector, zoals onderwijs, jeugdzorg of een pgb. Door de regelgeving heeft een toeloop in andere sectoren gevolgen voor de ggz. Onderzoeker Peter Jansen: “Soms hebben kinderen een stempel nodig voor het bijzonder onderwijs. Directeuren die de schaarste moeten verdelen, vinden dat je dit anders zou moeten organiseren. Ggz-instellingen zijn duur.”

Jongens

Het onderzoek blijkt dat tweederde van de aangemelde cliënten jongens zijn. Bijna tweederde van de kinderen hebben eerder te maken gehad met hulpverlening: de helft met één instantie, de helft met twee of meer. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa onderzoekt dbc’s in de ggz

Wachtlijsten in de ggz vrijwel ongewijzigd

‘Ggz moet serious games meer gebruiken’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.