Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste energieneutrale woonzorgcentrum in de maak

Het eerste energieneutrale woonzorgcentrum van Nederland is bijna gereed. In Vroomshoop verrijst een zorgappartementencomplex dat wordt gebouwd met maximale duurzaamheid als doel. Niet alleen in het gebruik van materialen maar ook bij de ontwerpmethode en procesaanpak.
Eerste energieneutrale woonzorgcentrum in de maak

Het nieuwe woonzorgcentrum in Vroomshoop bevat 21 appartementen en een ‘ouder-kindvoorziening’. Daarnaast komen er gemeenschappelijke voorzieningen: woonkamers, keuken, kantoorruimte en twee logeerkamers. Huurder is de Baalderborg Groep, de bewoners zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het gebouw is ontworpen door Peters & Lammerink architecten uit Hengelo, het bouwteam bestond uit Alferink Installatietechniek, Bouwbedrijf Karsten en Bouwnext.

Duurzaamheid

Het centrum ademt duurzaamheid. Niet alleen ten aanzien van producten en materialen, maar ook wat betreft ontwerpmethodiek en procesaanpak. De toekomst is ‘massief passief‘: minimaal energiegebruik en maximaal comfort, door ‘passief’ te bouwen met ‘massieve’ vertrouwde bouwmaterialen, zoals kalkzandsteen.

Proces

Het project is mede tot stand gekomen door het morfologisch ontwerpproces in de nieuwe aanbestedingsvorm. Bij het uitwerken van het ontwerp is maximaal gebruik gemaakt van de integrale ontwerpmethodiek BIM (Bouw Informatie Model). Het coördinatiemodel bevatte alle informatie over het project en van alle disciplines. Het gebruik van een projectinformatiemanagementsysteem (PIM) ondersteunde die manier van werken in dit project en gaf een overzichtelijke basis voor de bouw.

Faalkosten

Deze manier van samenwerken maakt de bouwkolom weer als vanouds samenhangend en elimineert de kans op faalkosten. Bovendien gaf het de opdrachtgever al tijdens het ontwerpproces inzicht in de latere exploitatiekosten en de optimalisatie daarvan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.