Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste inlogmiddel Idensys Hoog op de markt

Digidentity lanceert nog dit jaar en daarmee als eerste in Nederland een inlogmiddel op het niveau Idensys Hoog. Dat is de hoogste standaard van het kabinet om burgers veilig en betrouwbaar in te laten loggen bij zorgorganisaties.
slot400.jpg
Foto: Fotolia

Digidentity heeft als eerste in december 2015 een middel voor Idensys Substantieel gelanceerd, vergelijkbaar met het huidige betrouwbaarheidsniveau 3. Nog voor het einde van dit jaar introduceert het bedrijf een middel voor Idensys Hoog. Dit is het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Hiermee kunnen zorginstellingen direct voldoen aan alle (nieuwe) eisen rond elektronische gegevensuitwisseling.

Hoger betrouwbaarheidsniveau
Minister Stef Blok, tijdelijk waarnemend voor minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, stelt dat iedere burger vanaf eind 2018 op een hoger betrouwbaarheidsniveau digitaal toegang moet kunnen krijgen tot zijn eigen medische gegevens. Hij schrijft dit in een Kamerbrief van 25 augustus. Voor dit zogeheten bsn-domein (burgerservicenummer) is in veel gevallen niveau Hoog vereist, zo kondigt Blok aan.

Authenticatie
Het kabinet wil binnen het bsn-domein de officiële online authenticatie moderner en veiliger maken. Het huidige DigiD wordt vervangen door Idensys, het nieuwe stelsel voor online identificatie. Dit vraagt om nieuwe inlogmiddelen die aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Met middelen voor Idensys Substantieel en Hoog komt Digidentity nu al tegemoet aan die eisen.

Inlogmethodes
Het kabinet begint per 1 oktober met de uitrol van de nieuwe inlogmethodes. De Belastingdienst en de zorgsector gaan er als eerste mee aan de slag. De nieuwe middelen van Digidentity kunnen echter breder worden gebruikt. Ze zijn ook geschikt voor het eHerkenningsstelsel. Daarmee kunnen op termijn ook de UZI-pas, Defensiepas, Rijkspas, Notarispas, Advocatenpas en andere vergelijkbare initiatieven vervangen worden. Met de middelen van Digidentity kunnen partijen stevig op kosten besparen, beheer en toezicht over hun middelen reguleren en zich voorbereiden op eIDAS, het Europese overkoepelende stelsel. Bovendien kunnen gebruikers binnen Idensys kiezen bij welke partij ze een middel afnemen.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.