Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamerleden nog niet overtuigd van noodzaak epd

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamerleden hadden gisterenavond opnieuw de kans om hun vragen met betrekking tot het elektronisch patiëntendossier (epd) voor te leggen aan een select gezelschap van deskundigen.
Eerste Kamerleden nog niet overtuigd van noodzaak epd

Tijdens het rondetafelgesprek bleek dat de Kamerleden zeker nog niet overtuigd zijn van het nut van het landelijk epd. “Waar dient het nu voor?”, riep VVD-Kamerlid Heleen Dupuis uit.

De acht deskundigen die waren uitgenodigd om de vragen van de Eerste Kamerleden te beantwoorden, zijn een stuk positiever over het nut van het epd. Alhoewel de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bij monde van Paul Habets liet weten dat voor hen het landelijk epd van de LHV niet zo nodig hoeft. Zo’n 95 procent van de communicatie tussen hulpverleners vindt binnen de regio plaats, dus waarom dan nog zo’n ingewikkeld systeem optuigen dat de huisartsen alleen maar geld kost?

Beveiliging en standaarden

Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz, deed erg zijn best om de Kamerleden duidelijk te maken dat er nu ook al via bestaande systemen miljoenen patiëntengegevens elektronisch worden uitgewisseld en dat het tijd wordt om het een en ander te regelen met betrekking tot beveiliging en standaarden. Op het eind van de bijeenkomst maakte hij echter een wat moedeloze indruk.

‘Honderd keer erger’

Het hielp ook niet echt toen de beveiligingsdeskundige Guido van ’t Noordende opmerkte dat uit zijn onderzoek blijkt dat bij het landelijk epd nog sprake is van “grote veiligheidsrisico’s”. Al gaf hij later op de avond toe dat het bij de regionale epd’s waarschijnlijk nog “honderd keer erger” is. Aan het eind van de bijeenkomst deed Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, een emotioneel beroep op de Kamerleden om niet het hoofd in het zand te steken en beveiligingseisen en standaarden wettelijk vast te leggen. Anders gebeuren er ongelukken, waarschuwde hij.

Najaar

Of dit effect heeft gehad, blijkt waarschijnlijk pas in het najaar. Eerst vindt omstreeks april een tweede schriftelijke vragenronde plaats. Naar verwachting zal pas in het najaar over het wetsvoorstel gestemd worden. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Lees ook:

Select gezelschap adviseert Eerste Kamerleden over epd

Eerste Kamer: Epd niet controversieel

Week 3: Op naar het EPD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.