Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

eHealth Monitor: vertrouwen neemt toe

Bert Bukman
Vandaag verschijnt de eHealth Monitor 2017 van Nictiz en het Nivel. De toon van het onderzoek is optimistisch. Het merendeel van de artsen is positief. Patiënten zijn iets aarzelender.
eHealth Monitor
Foto: AdobeStock

De meeste artsen zien online contact met de patiënt als een goede aanvulling op andere vormen van contact, zo blijkt uit de eHealth Monitor. Patiënten zijn iets minder positief, aldus het onderzoek, dat dit jaar voor de vijfde maal verschijnt. Bijna de helft van de patiënten zegt gebruik te willen maken van digitale uitwisseling, maar in de praktijk blijkt dat toch tegen te vallen. Ook zijn patiënten bang dat ze minder persoonlijke aandacht krijgen van hun arts.

Als er eenmaal sprake is van digitaal contact, dan zijn patiënten positiever in hun oordeel. Dit geldt trouwens ook voor artsen.

Chronisch zieken

Goede resultaten zijn er ook bij chronisch zieken en in de ouderenzorg, zo blijkt uit de eHealth Monitor. Chronisch zieken krijgen een sneller inzicht in de eigen medicatiegegevens en ervaren meer betrokkenheid bij de behandeling door hun arts. Ongeveer de helft van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen mat in 2017 zelfstandig gezondheidswaarden. Dit geldt met name voor gewicht, bloeddruk en bloedsuikerwaarden.

In de ouderenzorg neemt de toepassing van ict eveneens toe. Meer dan 40 procent van de verpleegkundigen maakt gebruik van een elektronisch patiëntenportaal. Meer dan de helft is voorstander van een digitale dubbele medicatiecontrole. Hierdoor kan een tweede zorgverlener op afstand controleren of medicatie op de juiste manier wordt toegediend. Op dit moment voert 23 procent van de verpleegkundigen de controles digitaal uit.

Medisch specialisten

Bij de medisch specialisten groeit de waardering voor online inzage in het medisch dossier van de patiënt. Ook verder neemt de belangstelling voor digitale oplossingen toe. Bijna de helft van de specialisten wil graag van de apotheek een overzicht van de medicatiegegevens ontvangen als een patiënt wordt opgenomen. Daarnaast liggen er kansen voor het gebruik van monitoring op afstand. Hiervoor is vooral belangstelling bij huisartsen. 48 procent wil hier gebruik van maken bij patiënten met diabetes.

Aanbevelingen

De eHealth Monitor doet een aantal aanbevelingen om het gebruik van e-health te verbeteren.
• Artsen kunnen helpen de noodzaak ervan duidelijker over te brengen aan patiënten.
• Overheid en leveranciers kunnen nog meer aandacht besteden aan de digitale uitwisseling van gegevens.
• Opleidingen kunnen studenten ervaring laten opdoen met e-health en het een onderdeel van de studie maken.
• Beroepsverenigingen kunnen regels, werkwijzen en richtlijnen helder maken.
• Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om zicht te krijgen op de succes- en faalfactoren.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.