Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Eigen bijdrage leidt tot vraaguitval bij ziekenhuis

Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zag in het laatste kwartaal van 2012 bij de snijdende specialismen een vraaguitval van wel zeven procent. Bestuursvoorzitter Bart Berden wijt dit aan de eigen bijdrage.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Eigen bijdrage leidt tot vraaguitval bij ziekenhuis

Dat zei Berden op het Zorgvisie-congres over praktijkvariatie op 28 maart. Afgelopen najaar bleek al dat er minder patiënten dan verwacht naar ziekenhuizen zijn gekomen. De totale volumegroei zal naar verwachting lager zijn dan de 2,5 procent die is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Berden zag in het laatste kwartaal van 2012 bij de snijdende specialismen zelfs een vraaguitval van wel zeven procent. Nader onderzoek heeft geen duidelijk inzicht gegeven in de oorzaken. Berden ziet wel een verband met de eigen bijdrage en het uitstellen operaties. ‘Als mensen aan de spataderen moeten worden geopereerd, moeten ze zeventig euro eigen bijdrage betalen.

3
32

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dit is toch een bijzondere bevinding.
  Dit weekend verscheen een rapport van de NVZ waaruit bleek dat de Nederlander al een matige consument van curatieve zorg is (in 2011) toen er nauwelijks sprake was van eigen bijdragen.
  Je kan stellen dat in die dagen dus goede zorg werd geleverd en geconsumeerd, namelijk niet te veel en genoeg om een gezonde samenleving te hebben, zoals blijkt uit onder andere OESO rapporten.
  Uit dit bericht lijkt het of we enerzijds toch te veel consumeren of anderzijds dat we nu onder een ‘curatieve’ ondergrens komen. Want men wil of kan niet een eigen bijdragen betalen voor mogelijk noodzakelijke zorg.
  Zijn we verwent en denken we in NL dat we daar geen geld voor hebben of is er sprake van echte armoede waardoor mensen wegblijven vanwege een eigen bijdrage?
  We kunnen de praktijkvariatie terugdringen doch de vraag is of daarmee deze mensen aan goede curatieve zorg worden geholpen. En daarnaast welke praktijk is de ideale praktijk, waarin diagnose en therapie in balans zijn met de noodzakelijke zorg en waarbinnen we een gezonde samenleving behouden.
  anne van der heyden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.