Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Eigen bijdrage leidt tot vraaguitval bij ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zag in het laatste kwartaal van 2012 bij de snijdende specialismen een vraaguitval van wel zeven procent. Bestuursvoorzitter Bart Berden wijt dit aan de eigen bijdrage.
Eigen bijdrage leidt tot vraaguitval bij ziekenhuis
Premium

Dat zei Berden op het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is toch een bijzondere bevinding.
   Dit weekend verscheen een rapport van de NVZ waaruit bleek dat de Nederlander al een matige consument van curatieve zorg is (in 2011) toen er nauwelijks sprake was van eigen bijdragen.
   Je kan stellen dat in die dagen dus goede zorg werd geleverd en geconsumeerd, namelijk niet te veel en genoeg om een gezonde samenleving te hebben, zoals blijkt uit onder andere OESO rapporten.
   Uit dit bericht lijkt het of we enerzijds toch te veel consumeren of anderzijds dat we nu onder een ‘curatieve’ ondergrens komen. Want men wil of kan niet een eigen bijdragen betalen voor mogelijk noodzakelijke zorg.
   Zijn we verwent en denken we in NL dat we daar geen geld voor hebben of is er sprake van echte armoede waardoor mensen wegblijven vanwege een eigen bijdrage?
   We kunnen de praktijkvariatie terugdringen doch de vraag is of daarmee deze mensen aan goede curatieve zorg worden geholpen. En daarnaast welke praktijk is de ideale praktijk, waarin diagnose en therapie in balans zijn met de noodzakelijke zorg en waarbinnen we een gezonde samenleving behouden.
   anne van der heyden

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.