Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zag in het laatste kwartaal van 2012 bij de snijdende specialismen een vraaguitval van wel zeven procent. Bestuursvoorzitter Bart Berden wijt dit aan de eigen bijdrage.
PremiumDat zei Berden op het
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat zei Berden op het
Bohn Stafleu van Loghum
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
@adje: ‘werkt DUS ? ? ?’ werkt voor of tegen wat? of wil je dat niet zeggen omdat je dan geen agrument voor je eigen stelling meer hebt?
De eigen bijdrage werkt DUS ? ? ? Moet nu weer onderzocht worden waarom ? ? Omdat anders de onderzoekers brodeloos worden ? ?
Dit is toch een bijzondere bevinding.
Dit weekend verscheen een rapport van de NVZ waaruit bleek dat de Nederlander al een matige consument van curatieve zorg is (in 2011) toen er nauwelijks sprake was van eigen bijdragen.
Je kan stellen dat in die dagen dus goede zorg werd geleverd en geconsumeerd, namelijk niet te veel en genoeg om een gezonde samenleving te hebben, zoals blijkt uit onder andere OESO rapporten.
Uit dit bericht lijkt het of we enerzijds toch te veel consumeren of anderzijds dat we nu onder een ‘curatieve’ ondergrens komen. Want men wil of kan niet een eigen bijdragen betalen voor mogelijk noodzakelijke zorg.
Zijn we verwent en denken we in NL dat we daar geen geld voor hebben of is er sprake van echte armoede waardoor mensen wegblijven vanwege een eigen bijdrage?
We kunnen de praktijkvariatie terugdringen doch de vraag is of daarmee deze mensen aan goede curatieve zorg worden geholpen. En daarnaast welke praktijk is de ideale praktijk, waarin diagnose en therapie in balans zijn met de noodzakelijke zorg en waarbinnen we een gezonde samenleving behouden.
anne van der heyden