Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eigen bijdrage werkt ontwikkeling e-health tegen

Mark van Dorresteijn
De eigen bijdrage van vijftig euro voor e-health werpt een barrière op waardoor deze vorm van zelfhulp minder aantrekkelijk wordt voor burgers. Om de kosten te drukken is het juist belangrijk dat er meer wordt ingezet op e-health, benadrukken online zorgaanbieders Mentalshare en Psyhealth Direct in een brief aan VWS.
Eigen bijdrage werkt ontwikkeling e-health tegen

In de brief stellen zij dat zowel de minister als de behandelaars terug blijven grijpen naar de reguliere zorg. In 2012 wordt de eigen bijdrage van vijftig euro ingevoerd voor e-mental health in de eerste lijn. Gezien de onbekendheid bij burgers op het gebied van online hulpverlening levert dit een extra barrière op, zo waarschuwen de partijen.

Voordelen e-health

“Onderzoeken laten zien dat e-health even effectief is als reguliere zorg, maar goedkoper kan worden aangeboden”, stellen Jorne Grolleman, directeur Mentalshare, en Henk Maasson, directeur Psyhealth Direct in de brief. “Dit kan door een aanzienlijke besparing van twintig tot dertig procent op de arbeidstijd van psychologen. Verder kennen zelfmanagement en behandeling via internet geen wachttijden.”

Contrast

Grolleman en Maasson zien dat het regeerakkoord meer inzet beloofd op het gebied van e-health, maar stellen dat de “lofzang van beleidsmakers, bestuurders en journalisten in contrast staat met de realiteit. Want ondanks de bewezen effectiviteit wordt e-mental health nog maar weinig gebruikt.”

Schaalvoordelen

“Als meer mensen gebruikmaken van e-mental health daalt de prijs per behandeling”, menen de directeuren. “Met ICT zijn schaalvoordelen te behalen die in de reguliere arbeidsgedrevenen ggz ondenkbaar zijn. Daarnaast zal het aanbod van e-mental health voor verschillende doelgroepen en stoornissen toenemen, doordat toetreding voor nieuwe aanbieders aantrekkelijker is bij grotere volumes. Dit maakt de weg vrij voor toepassing op grotere schaal en een hogere mate van zorgsubstitutie.”

Lees meer:

Brief Mentalshare en Psyhealth Direct aan VWS (PDF)

Lees ook:

Open e-health zorgplatform voor Regio Rijnmond

‘E-health verovert zorgwereld’

Nationale workshop e-health voor gebruikers

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.