In de brief stellen zij dat zowel de minister als de behandelaars terug blijven grijpen naar de reguliere zorg. In 2012 wordt de eigen bijdrage van vijftig euro ingevoerd voor e-mental health in de eerste lijn. Gezien de onbekendheid bij burgers op het gebied van online hulpverlening levert dit een extra barrière op, zo waarschuwen de partijen.
Voordelen e-health
“Onderzoeken laten zien dat e-health even effectief is als reguliere zorg, maar goedkoper kan worden aangeboden”, stellen Jorne Grolleman, directeur Mentalshare, en Henk Maasson, directeur Psyhealth Direct in de brief. “Dit kan door een aanzienlijke besparing van twintig tot dertig procent op de arbeidstijd van psychologen. Verder kennen zelfmanagement en behandeling via internet geen wachttijden.”
Contrast
Grolleman en Maasson zien dat het regeerakkoord meer inzet beloofd op het gebied van e-health, maar stellen dat de “lofzang van beleidsmakers, bestuurders en journalisten in contrast staat met de realiteit. Want ondanks de bewezen effectiviteit wordt e-mental health nog maar weinig gebruikt.”
Schaalvoordelen
“Als meer mensen gebruikmaken van e-mental health daalt de prijs per behandeling”, menen de directeuren. “Met ICT zijn schaalvoordelen te behalen die in de reguliere arbeidsgedrevenen ggz ondenkbaar zijn. Daarnaast zal het aanbod van e-mental health voor verschillende doelgroepen en stoornissen toenemen, doordat toetreding voor nieuwe aanbieders aantrekkelijker is bij grotere volumes. Dit maakt de weg vrij voor toepassing op grotere schaal en een hogere mate van zorgsubstitutie.”
Lees meer:
Brief Mentalshare en Psyhealth Direct aan VWS (PDF)
Lees ook:
Open e-health zorgplatform voor Regio Rijnmond
‘E-health verovert zorgwereld’
Nationale workshop e-health voor gebruikers
Inschrijving Spider Award
Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden
De eigen bijdrage kan remmend zijn. Het is nu aan de partijen die besluiten en financieren rondom e-health of ze het gebruik toch willen gaan stimuleren of zich neerleggen bij de gestaalde financiële kaders.
Veranderkunde is een vak wat nog niet in het pakket zit van de oude, zo vertrouwde maar uiterst inflexibele instituten. Misschien moet het via de sociale media’s of via een Ikipedia. Het roer moet om hoe dan ook, hoe lang kan er nog gedraald ?