Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage Wmo schrikt niet af

Redacteur Zorgvisie
De eigen bijdrage in de Wmo lijkt mensen die zorg nodig hebben nauwelijks af te schrikken. Dat blijkt uit onderzoek dat de intergemeentelijke sociale dienst (ISD) heeft gedaan in de Bollenstreek.
Budget - fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Het onderzoek volgde op de berichten dat gemeenten in totaal 310 miljoen euro overhouden van hun Wmo-budget. In de Bollenstreek, die bestaat uit de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen, bleef 5,5 miljoen euro van dit budget over. Daarom heeft de ISD onderzocht of de inwoners desondanks wel genoeg zorg hebben ontvangen, meldt de dienst in een persbericht.

Wmo mijden
Dat is het geval, concludeert de ISD. Van alle Wmo-klanten in de gemeenten heeft 85 tot 90 procent de benodigde zorg ontvangen, via een Wmo-voorziening of een instelling. Niet meer dan 2 procent van de klanten ziet af van deze zorg vanwege de eigen bijdrage, meldt de dienst daarnaast. En 1 procent van de inwoners mijdt de zorg om die reden.

Onderzoek eigen bijdrage
Het onderzoek vond plaats onder 249 mensen die minder dan 60 procent van hun indicatie hebben gebruikt. De totale verzilveringsgraad, dus het deel van de indicatie dat ook echt werd gebruikt, ligt op 51 procent. Als voorbeeld noemt de ISD iemand die een indicatie heeft voor acht uur per week, maar daar in de praktijk slechts vier uur van gebruikt. Een reden daarvoor kan volgens het onderzoek zijn dat een indicatie toch niet nodig is. Om achter de precieze redenen voor het verschil tussen indicaties, gebruikte zorg en de budgetten te komen, roept de dienst op tot een landelijk onderzoek.  

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.