Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen kracht: eigen regie over zorg

Redacteur Zorg+Welzijn
Mensen die hulp en zorg nodig hebben, gaan er vaak van uit dat ze niet bij familie en vrienden terecht kunnen. Uit onderzoek van Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie blijkt dat de Eigen Kracht conferenties leiden tot verbetering van het sociaal welzijn van mensen.
Eigen kracht: eigen regie over zorg

Tijdens een Eigen Kracht conferentie wordt in een breed overleg van het sociaal netwerk rondom de cliënt een beroep gedaan op dat netwerk. Samen stellen de deelnemers een hulpplan op om het leven van een cliënt op de rit te krijgen. Eigen kracht conferenties worden georganiseerd voor mensen die gezins- en sociale problemen hebben, maar ook voor ouderen en ggz-cliënten.

Hulpplan

Het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie deed onderzoek onder ruim 2.000 deelnemers aan Eigen Kracht-conferenties (EK-c’s) in de periode tussen december 2010 en juli 2011. Tijdens een EK- conferentie gaat de sociale omgeving (familie, vrienden, buren, etc.) van personen of gezinnen die zich in een moeilijke situatie bevinden in overleg over de mogelijkheden persoon in kwestie te ondersteunen en stellen samen een hulpplan op.

Zelfredzaamheid

Fiet van Beek, directeur bij Eigen Kracht Centrale: ‘Mensen gaan ervan uit dat hun familie en vrienden hen toch niet kunnen of willen helpen. Daarom kloppen ze ook niet snel bij hen aan. Schaamte over hun problemen speelt hierin een grote rol.’ Het onderzoek toont aan dat als mensen die drempel eenmaal over zijn, hun zelfredzaamheid sterk verbetert. ‘De persoon in kwestie heeft het gevoel er niet langer alleen voor te staan. Ook het feit dat hij of zij in staat is samen met het eigen netwerk concrete afspraken te maken, levert een gevoel van tevredenheid op.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.