Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eigen regie over zorg verbetert sociaal welzijn

Lotte Maas
Mensen met sociale problemen, zoals schulden of problemen binnen het gezin, kunnen deze vaak zelf met behulp van hun sociale omgeving oplossen. Dat blijkt uit onderzoek van het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie.
Eigen regie over zorg verbetert sociaal welzijn

Saxion deed onderzoek onder ruim 2000 deelnemers aan zogeheten Eigen Kracht-conferenties (EK-c’s). Tijdens een EK-c wordt een beroep gedaan op de sociale omgeving (zoals familie, vrienden en buren) van personen of gezinnen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Ze stellen samen een plan op waarmee de persoon in kwestie zijn leven weer op de rails kan krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de opgestelde hulpplannen na afloop van de conferenties geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd. De veranderingen die de EK-c’s teweeg hadden gebracht waren overwegend positief.

Eigen kracht en capaciteiten

Het gebruik van EK-c’s is volgens Saxion niet alleen goedkoper, maar leidt ook tot een verbetering van het sociaal welzijn van mensen met problemen. Jack de Swart, onderzoeker bij Saxion: ‘Burgers zijn al jarenlang gewend dat ze met hun problemen bij talloze hulpinstanties terecht kunnen. Maar er blijkt veel meer mogelijk als ze van hun eigen kracht en capaciteiten uitgaan en daarbij hun directe omgeving inschakelen.’

Hulp vanuit directe omgeving

Opvallend aan het onderzoek is dat veel respondenten aangeven verrast te zijn over de hulp die uit de directe omgeving komt. Fiet van Beek, directeur bij Eigen Kracht Centrale (landelijke stichting die de EK-c’s uitvoert) vertelt dat veel mensen ervan uitgaan dat hun familie en vrienden ze toch niet kunnen of willen helpen. ‘Daarom kloppen ze ook niet snel bij hen aan. Schaamte over hun problemen speelt hierin een grote rol’. Het onderzoek toont aan dat als mensen die drempel eenmaal over zijn, hun zelfredzaamheid sterk verbetert. ‘De persoon in kwestie heeft het gevoel er niet langer alleen voor te staan. Ook het feit dat hij of zij in staat is samen met het eigen netwerk concrete afspraken te maken, levert een gevoel van tevredenheid op’, aldus van Beek.

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP – Roos Koole)

Lees meer

Eigen regie beschikbaar voor ggz-instellingen

Wat is eigen regie?

Vertrouwen op de eigen kracht

1 REACTIE

  1. Er lijkt dus ook een belangrijke rol weggelegd te zijn voor zorgverleners.
    Als je als zorgverlener inzicht kunt krijgen in de manier waarop een individu de regie voert en dus zijn leven beheerst, kun je daarbij ook vaststellen of er kennis, gedrag of vaardigheden nodig zijn om het beheer te verbeteren. Inzetten op scholing en training van de zorgverleners op het gebied van zelfmanagement, zodat zij de patiënt kunnen begeleiden in het verbeteren van hun zelfmanagementgedrag en vaardigheden, is daarmee dringend noodzakelijk. De eigen kracht van mensen moet wel aangesproken worden om deze effectief te benutten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.