Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eigen risico drukt zorgkosten niet’

Mark van Dorresteijn
Het verplichte eigen risico dat patiënten sinds enkele jaren moeten betalen als ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of apotheek gaan, helpt niet om de zorgkosten te drukken. Dat concludeert Nivel in een consumentenonderzoek.
'Eigen risico drukt zorgkosten niet'

Het eigen risico is ingevoerd om patiënten zuiniger met zorg te laten omgaan. Maar volgens Nivel zegt slechts 5 procent van de patiënten rekening te hebben gehouden met het eigen risico en minder zorg te hebben gebruikt. Iets meer dan 3 procent van de ondervraagden zei minder naar de huisarts te zijn geweest vanwege het eigen risico. Maar juist huisartsbezoek is uitgezonderd van de verplichte eigen betaling.

Kostenbewuster

De onderzoekers van Nivel denken dat hogere eigen risico’s en eigen betalingen mensen wel kostenbewuster zullen maken. Maar het gevaar dreigt dan, zeggen ze, dat mensen niet naar de dokter gaan als ze iets ernstigs mankeren. Als ze dan erg ziek worden, kost het veel meer geld om hen weer gezond te krijgen.

Eigen betalingen verhoogd

De kosten voor de gezondheidszorg stijgen in rap tempo. Het nieuwe kabinet zal naar verwachting fors gaan bezuinigen. De kans bestaat dat dan ook de eigen betalingen door patiënten zullen worden verhoogd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Topambtenaren: Meer eigen risico en hogere eigen bijdrage

FNV: ‘Schaf compensatieregeling eigen risico af’

PvdA wil zorgtoeslag en eigen risico afschaffen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.