Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Eigen risico omhoog in 2011 en 2012

Het eigen risico in de zorg gaat vanaf 2012 met 40 euro omhoog. Dat heeft demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het eigen risico is nu 165 euro, in 2011 wordt het 170 euro en in 2012 stijgt het naar 210 euro.
Eigen risico omhoog in 2011 en 2012

Klink vindt maatregelen nodig om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Hij ziet een structurele groei van ruim 2 miljard euro, als niet wordt ingegrepen. Een pakket maatregelen, waaronder het hoger eigen risico, zou 260 miljoen euro moeten opleveren.

GGZ

De bewindsman is bereid de eigen bijdrage die hij per 2011 wil invoeren voor onder meer een bezoek aan de psychiater, wat te verlagen. Eigenlijk zou die bijdrage voor de tweedelijnszorg in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) 175 euro bedragen, maar als de Kamer daarom vraagt, wil hij die nu verlagen tot 90 euro. Hij sluit niet uit dat dat bedrag in de toekomst omhooggaat.

Tweedelijns ggz

Een Kamermeerderheid ziet liever helemaal geen eigen bijdrage in de tweedelijns ggz en vreest dat vooral mensen met lage inkomens die hulp nodig hebben, daardoor ervan afzien. Volgens Klink leveren de alternatieven voor de eigen bijdrage die de Kamer heeft aangedragen, niet snel genoeg voldoende geld op. Ook stelt hij dat hij het ongewenst vindt om uitzonderingen te maken voor kwetsbare groepen, vanwege de administratieve rompslomp en hogere kosten die daaraan zijn verbonden.

Alternatieve dekking

De eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz levert volgens Klink 60 miljoen euro op. Via aanpassing van regels voor apothekers en geneesmiddelen komt 50 miljoen binnen. Het hogere eigen risico per 2011 levert 35 miljoen euro op en per 2012 zou het eigen risico nog eens met 40 euro omhoog moeten. Klinkt wijst de Kamer er wel op dat ‘deze alternatieve dekking’ het nieuwe kabinet beperkt in de mogelijkheden het verplicht eigen risico nog meer te verhogen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Klink: Eigen bijdrage ggz kan lager

GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz

Klink: ‘Toch eigen bijdrage voor tweedelijns ggz tweedelijns-ggz’

6 REACTIES

 1. Mag dan de eigen bijdrage omhoog zijn gegaan, ten koste van de patiënt en te gunste van de apotheker en het zieken fond
  er werden mij drie medicijnen in rekening gebracht kosten volgens het CVZ 12,21 in rekening gebracht 51,10, en dan wordt mij gezegt op navraag dat zijn overige kosten totaal , dat zijn de afspraken die wij maken met de apotheker.Als ik dan zeg dan is de apotheker bij mij in dienst. Uiteindelijk betaal ik hem voor een gedeelte

 2. Lees alle reacties
 3. Zouden wij niet nog een paar buitenlander halen voor verzorging ,of operatie”s.zoals nu 50 libiers,eerst gaan ze zich kapot schieten,dan komen ze naar Nederland voor geholpen te worden.
  ZO MOET DE ZORG VERZEKERING WEL HOGER / EN OOK DE EIGEN BIJDRAGEN !!!!
  En wij maar betalen dat is leuk

 4. Het is best scheef allemaal. De kosten stijgen maar en stijgen maar. Het stomme is. Voor de ID kaart mag geen extra geld worden verrekend, omdat een ID kaart door de overheid verplicht is. Het zelfde geld toch voor de zorg. De overheid wil dat iedereen zich verzekerd voor de zorg. Dit mag je dan ook niet ongewild verhogen. dit is gewoon een kopie van de ID kaart uiteindelijk. De overheid legt het ons op dat we ons MOETEN verzekeren voor de zorg. Rijbewijs moet je wel zelf betalen, want daar kies je voor en is niet verplicht. Nou als we voor de zorg konden kiezen was het een ander verhaal, maar dat kan ik dit geval niet. Dus mogen ze het niet verhogen of extra voor in rekening brengen. Dan klopt het verhaal met de ID kaart ook niet meer!!! Jammer dat ze dit soort dingen niet gelijk trekken. Ze zijn alleen maar om geld uit. Ik snap het ook wel, we zitten in een crisis en dat moet worden opgelost.
  Maar dan moeten ze geen dingen gaan doen zoals het ID kaart verhaal, want dat kun je op meerdere dingen toepassen van de overheid! Sla het geld dan ergens anders uit. een luxe artikel ofzo, want dat is niet noodzakelijk!

 5. Verhoging ER als zorgvraag toeneemt en/of kwaliteit zorg etreem verbeterd ok, maar alleen om begrotingstekort op te lossen, veroorzaakt door kabinet zelf? NOT! Ook de chronisch zieken worden weer eens keihard gepakt. Ze hadden beter die grote banken kunnen laten omvallen, waar ons belastinggeld ook al in verdwenen is en waar wij heus niets meer van terug zien. Economie was dan echt niet ingestort, genoeg financiele instellingen over die het graag hadden overgenomen. Maar ja, de witteborden criminaliteit heeft via de vriendjesklieken weer eens overwonnen. Ik heb plaatsvervangende schaamte voor die corrupte en achterbakse politici.

 6. Als je een kunstbeen hebt kun je die een daagje niet aankoppelen en met de rolstoel je toch bewegen. Het stomazakje dat mensen met een stoma gebruiken heet ook ‘hulpmiddel’. Dus zodra je in januari je materiaal besteld moet je direct het eigen risico betalen. De eigen bijdrage kan tot 6.000 euro verhoogd worden en dan nog moet iedere stomadrager dit bedrag betalen. Of je nu bijstand hebt of een baan, het blijft oneerlijk dat dit dan niet gespreid kan worden betaald, want je kunt niet een daagje maar geen zakje omdoen. De poep of plas komt gewoon en kan niet worden gestopt. Moeten deze mensen dan maar thuis gaan zitten met een vuilniszak om?
  Ik vind dat je een hulpmiddel noemt als je niet persee het dag en nacht nodig hebt. Je kunt je er zelfs niet voor aanvullend verzekeren, want het zit in de basis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.