Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Eigen risico zorg niet afhankelijk van inkomen

Redacteur Zorg+Welzijn
Er komt in 2015 geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg. De coalitie van VVD en PvdA schreef in het regeerakkoord nog dat het eigen risico inkomensafhankelijk zou moeten worden, maar ziet daar nu toch van af. Het nieuws wordt op Prinsjesdag officieel bekend gemaakt.
Eigen risico zorg niet afhankelijk van inkomen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Van het plan voor een inkomensafhankelijk risico wordt afgezien omdat de uitvoering lastig wordt. Zorgverzekeraars zouden inzage moeten krijgen in het loon van hun cliënten om de hoogte van het eigen risico te kunnen berekenen.

Compensatie

Het eigen risico blijft dus 350 euro per jaar. Wel zal het worden aangepast aan de inflatie. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep. Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro).

Belasting

De plannen vallen bij D66 en GroenLinks niet in goede aarde. ’Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord’, aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. Wouter Koolmees van D66: ’Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik dacht eigenlijk dat de maatregel was bedoeld om de toegankelijkheid van de zorg voor lage inkomens te verbeteren. Die paar euro extra zorgtoeslag gaan echt niet helpen bij de keuze tussen eerste levensbehoeften en het voorkomen van zorgmijden. Maar het kabinet heeft de problematiek rond het eigen risico terugebracht tot koopkrachtplaatjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.