Van het plan voor een inkomensafhankelijk risico wordt afgezien omdat de uitvoering lastig wordt. Zorgverzekeraars zouden inzage moeten krijgen in het loon van hun cliënten om de hoogte van het eigen risico te kunnen berekenen.
Compensatie
Het eigen risico blijft dus 350 euro per jaar. Wel zal het worden aangepast aan de inflatie. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep. Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro).
Belasting
De plannen vallen bij D66 en GroenLinks niet in goede aarde. ’Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord’, aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. Wouter Koolmees van D66: ’Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid.’
De zorg is in de hand van politici, waarvan de burgers zeggen: dan wel, dan niet, dan wel, dan niet, da…
De arme patient is de dupe.
Hun dikke baan en salaris hapert nooit (wij hebben ze gekozen!!!)
Ik dacht eigenlijk dat de maatregel was bedoeld om de toegankelijkheid van de zorg voor lage inkomens te verbeteren. Die paar euro extra zorgtoeslag gaan echt niet helpen bij de keuze tussen eerste levensbehoeften en het voorkomen van zorgmijden. Maar het kabinet heeft de problematiek rond het eigen risico terugebracht tot koopkrachtplaatjes.
En die bevolking-sonderzoeken DARM is gewoon maar een andere weg om de specialisten aan de gang te zetten en waarvoor je EIGEN RISICO wel aangesproken wordt althans heb ik gelezen
ze laten je toch voor het hele gelag opdraaien
Blijf maar weg uit die ziekenhuizen als je er niks te maken hebt zou ik zeggen
Vroeger ging dat DE STAAT geld kosten, nu is de burger de pineut