Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen vermogen instellingen neemt toe

MAARSSEN - Het eigen vermogen van zorginstellingen is in 2005 toegenomen. Voor ziekenhuizen groeide het eigen vermogen met gemiddeld 0,8 procent tot circa 10 procent. Bij AWBZ-instellingen nam het eigen vermogen met gemiddeld 1,6 procent toe tot 12 procent.

Dat blijkt uit een financieel benchmarkonderzoek van Ernst & Young onder 300 instellingen.

Onvoldoende eigen vermogen

Volgens het accountantsbureau is de groei van het eigen vermogen – Ernst en Young definieert dat als percentage van de opbrengsten – nog niet voldoende om de toenemende risico’s van marktwerking op te vangen.

Positie topklinische ziekenhuizen is kwetsbaar

Binnen de ziekenhuizen is met name de positie van topklinische ziekenhuizen kwetsbaar. Zij hebben het laagste eigen vermogen – 8,8 procent tegen 11,6 procent in academische en 9,3 procent in algemene ziekenhuizen – en een relatief hoog risicoprofiel, stelt onderzoeker Rob Molenaar. “Ze dragen de kosten voor opleidingen en dure medicijnen, terwijl ze daar geen vergoeding voor krijgen in de tarieven.”

Thuiszorg krijgt klappen

Binnen de AWBZ blijft de vermogenspositie van de geestelijke gezondheidszorg achter. In de thuiszorg verwacht Molenaar volgend jaar echter de grootste klappen, vanwege concurrentie in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De WMO-prijzenslag is nog niet te zien in de huidige cijfers. “Thuiszorgorganisaties met een laag eigen vermogen zullen moeten aankloppen bij het College Sanering Zorginstellingen.”

Meer efficiency

Verder constateren de onderzoekers van Ernst & Young dat de opbrengsten van de instellingen slechts beperkt stijgen. Afgemeten aan de hand van de gemiddelde omzet per fte verbetert de efficiency van de instellingen – en vooral van de ziekenhuizen – duidelijk. De toegenomen productie wordt dus relatief met minder mensen gerealiseerd. Er is duidelijk sprake van een verbeterde beheersing van de personeelskosten. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ross vindt versnelde vermogensgroei AWBZ onnodig

Reserves zorginstellingen nemen toe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.