Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindbod NFU voor cao valt buiten budget umc’s

De NFU heeft voor de cao-umc een eindbod uitgebracht dat verder gaat dan de mogelijkheden die binnen de budgetten van de umc's ter beschikking staan. Het gaat om een structurele loonsverhoging van 8,25 procent verspreid over drie jaar.
Cao-acties_LUMC_CAO_FNV_Ilse_van_de_Reep
Medewerkers van het LUMC tijdens de aftrap van de cao-acties. Foto: Ilse van de Reep

Als de vakbonden akkoord gaan met dit eindbod zullen de umc’s in gesprek moeten gaan met zorgverzekeraars en eventueel kostenbesparende maatregelen moeten treffen. Dat stelt de NFU in een brief aan de vakbonden.

Uitgebreid pakket

NFU biedt een loonsverhoging van 2,5 procent in 2018, 2,75 procent in 2019 en 3 procent in 2020. Daarnaast wordt het persoonlijk budget voor medewerkers omgezet in extra 0,92 procent loonsverhoging per 1 januari 2019.  Ook komt de NFU met een uitgebreid pakket maatregelen om de werkdruk te verminderen. Terugdringing van regeldruk en registratielast staan daarbij centraal. De federatie stelt het weghalen van niet-zorgtaken bij zorgprofessionals voor; ze wil anders roosteren en investeren in goede arbeidsomstandigheden.

Het kortdurend zorgverlof gaat van drie naar vier weken, en werknemers mogen voor directe familieleden tot twaalf weken zorgverlof opnemen. Bij ouderschaps- en langdurig verlof gaat de pensioenopbouw door.

Betaalbaar houden

Leon van Halder stelt in een schriftelijke reactie: ‘Wij doen dit eindbod omdat we onze middelen maximaal willen inzetten voor de medewerkers van de umc’s. We hebben als NFU een fair en evenwichtig eindbod gedaan, gebaseerd op de wensen en zorgen van onze medewerkers en van de vakbonden. Dat verdienen onze medewerkers. We zijn hiermee tot het uiterste zijn gegaan voor wat betreft onze financiële mogelijkheden. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het betaalbaar houden van de zorg.’

Geen compensatie

Volgens Van Halder wordt de betaalbaarheid van deze cao in belangrijke mate beïnvloed door het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg. ‘Daarin is afgesproken dat de omzet tussen 2019 en 2022 zeer beperkt mag groeien. Van 0,8 procent in 2019 naar 0 procent in 2022. Umc’s kunnen salarisverhogingen dus niet uit toenemende omzet betalen.’ Ook de forse aangekondigde pensioenpremiestijgingen van het ABP in 2017, 2018 en 2019 -waarvoor geen compensatie is- spelen een rol. ‘Anders dan bij politie, onderwijs of ambtenaren, wordt loonstijging niet rechtstreeks gecompenseerd door de overheid. Dus moet de compensatie hiervan elders komen.’

De umc’s zullen dus in gesprek moeten gaan met zorgverzekeraars. Eventuele kostenbesparing is volgens Van Halder ook aan de afzonderlijke umc’s.

Acties

De stiptheidsacties bij sommige umc’s gaan vooralsnog door. Ook worden nieuwe acties voorbereid. Medewerkers draaien dan zondagsdiensten op doordeweekse dagen. De NFU wil graag voor 26 september weten of het eindbod wordt voorgelegd als resultaat van de onderhandelingen.

De afgelopen twee weken voerden de vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) twee informele gesprekken over de cao-umc. De onderhandelingen liepen afgelopen voorjaar vast, waarna personeel van de umc’s cao-acties heeft gevoerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.