Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronische neus ‘ruikt’ hoofd-halskanker

Mark van Dorresteijn
In het Maastricht UMC+ is een elektronische neus succesvol klinisch getest om hoofd-halstumoren te herkennen. Aan de hand van uitgeademde lucht konden de onderzoekers de diagnose van dit type kanker op een accurate manier vaststellen.
Elektronische neus ‘ruikt’ hoofd-halskanker

De E-Nose is in staat om een patroon van vluchtige organische stoffen in iemand zijn adem te registreren. Uitademingslucht van kankerpatiënten en gezonde vrijwilligers werd verzameld in een plastic zak van vijf liter. Vervolgens werden de waardes met elkaar vergeleken met behulp van het apparaat. In ruim zeventig procent van de gevallen was de elektronische neus in staat om het verschil in het patroon van vluchtige organische stoffen te ‘ruiken’. De resultaten zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Laryngoscope.

Diagnose

Normaal gesproken wordt hoofd-halskanker gediagnosticeerd door het uitvoeren van verschillende invasieve scopiën, een PET- of MRI-scan en het nemen van een biopsie. ‘De E-Nose zou het aantal van deze invasieve diagnosetechnieken aanzienlijk kunnen verminderen. Dat heeft veel voordelen’, zegt KNO-specialist Kenneth Kross: ‘De patiënten ondervinden veel minder hinder, het apparaat is veel goedkoper en de diagnose vindt sneller en eerder plaats, wat de behandeling ten goede komt.’

Hoofd- en halskanker

Hoofd- en halskanker is met 644.000 nieuwe gevallen per jaar de zesde meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd. De tumoren in bijvoorbeeld het strottenhoofd, de mondholte of de neus worden met name veroorzaakt door het drinken van alcohol en roken. Maar ook orale seks en slechte mondhygiëne zijn mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van dit type kanker. Na een succesvolle verwijdering van de tumor heeft maar liefst twintig procent van de patiënten nog kans op teruggroei. Vaak zijn juist deze nieuwe tumoren lastig te onderscheiden van een onschuldig gezwel. Met de E-Nose wordt dat een stuk eenvoudiger.

Toekomst

Uiteindelijk is het doel om de E-Nose als volwaardige diagnosetool in te zetten. Voorlopig kan het apparaat echter nog niet de huidige middelen vervangen in de kliniek, daar is eerst nog aanvullend onderzoek voor nodig volgens Kross: ‘Naast dat we E-Nose als standaard hulpmiddel voor hoofd-halskanker willen gaan inzetten, wordt het apparaat ook getest om long- en darmkanker bij patiënten te herkennen. Ook zij hebben zeer waarschijnlijk een afwijkend patroon van vluchtige organische stoffen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.