Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Els Borst tegen hulp bij zelfdoding familielid

Voormalig minister van VWS Els Borst vindt niet dat je een familielid hulp mag bieden bij zelfdoding. Ze vindt dat een zaak van artsen. ‘Ik ben erg voor de medische route', zei Borst zondag in het tv-programma Buitenhof.
Els Borst tegen hulp bij zelfdoding familielid

Ze ging daar onder meer in op de zaak van Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp te sterven. De huisarts had eerder niet zomaar willen meewerken. Borst vindt dat met het helpen sterven van een familielid een grens wordt overschreven die niet overschreden zou moeten worden. Zelf heeft ze dat ook niet gedaan toen haar eigen doodzieke man haar dat vroeg. ‘Maar dan moeten artsen wel bereid zijn te helpen. Artsen moeten de ruimte nemen die de wet biedt.’ Borst is maandag bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer met deskundigen over tien jaar euthanasiewetgeving. De D66-minister was destijds betrokken bij de totstandkoming daarvan.

Petitie
Een online petitie van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 19.000 mensen ondertekend. De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten (en dus niet door artsen) bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn. De petitie vloeit voort uit de zaak rond de 71-jarige Albert Heringa. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.