Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Elsevier-lijst op nieuwe leest geschoeid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het vernieuwde Elsevier-onderzoek naar de beste ziekenhuizen is gebaseerd op openbare informatie van de ziekenhuizen zelf.
Elsevier-lijst op nieuwe leest geschoeid

De nieuwe manier van onderzoek heeft niet percepties van anderen als basis, zoals voorheen, maar gaat uit van openbare gegevens van de ziekenhuizen zelf. Het gaat om 356 prestatie-indicatoren die ziekenhuizen van de overheid verplicht openbaar moeten maken. De indicatoren zijn van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en komen uit het programma Zichtbare Zorg. Voor de beoordeling tellen alleen indicatoren mee die iets zeggen over het ziekenhuis als geheel. Afzonderlijke aandoeningen zijn niet beoordeeld, omdat er eerst meer duidelijk moet zijn over de kenmerken van de patiënten per ziekenhuis.

Kwaliteit en patiëntgerichtheid

De ziekenhuizen zijn beoordeeld op twee hoofdpunten: de kwaliteit van de medisch zorg en de patiëntgerichtheid. Voor de medische zorg is gekeken hoe veilig er in het ziekenhuis wordt gewerkt en of dat gebeurt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De patiëntgerichtheid is beoordeeld aan de hand van gegevens over de dienstverlening en voorlichting aan patiënten, de wachttijden en allerlei behandelingen.

Slotervaart scoort goed

Drie ziekenhuizen halen de hoogste eindscore: het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de Ziekenhuisgroep Twente. De laagste score boeken het Medisch Centrum Alkmaar, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Ziekenhuis Röpcke-Zweers in Hardenberg en het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Harde cijfers geheim

De nieuwe opzet zegt echter niets over hoe goed dokters hun werk doen. Dat komt doordat informatie daarover simpelweg nog niet openbaar is. De overheid houdt sterftecijfers en informatie over risico’s op complicaties en infecties nog steeds geheim. Dus zijn patiënten aangewezen op informatie waaruit blijkt of ziekenhuizen hun processen goed op orde hebben, registraties bijhouden en protocollen hanteren bij operaties. Het Elsevier-onderzoek maakt duidelijk of ziekenhuizen werk maken van de voorwaarden voor optimale medische zorg en bejegening van patiënten.

Ophef

De oude Elsevier-aanpak leidde de afgelopen jaren tot de nodige kritiek. Zo stelde de Nederlandse MarktOnderzoekAssociatie (MOA) dat de opzet van het onderzoek statistisch niet betrouwbaar zou zijn. Vorig jaar zegden zelfs acht ziekenhuizen hun medewerking aan de Elsevier-lijst op. Arthur van Leeuwen van Elsevier verzekert dat het nieuwe onderzoek statistisch betrouwbaar is. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Elsevier vernieuwt ziekenhuisonderzoek

Ziekenhuizen manipuleren Elsevier-lijst

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

3 REACTIES

  1. Bovenstaande gelezende hebbende , verbaast het mij steeds , waarom de CLIENT/KLANT nog steeds niet de Kwaliteit van Zorg bepaald.Daar gaat het allemaal om. De Politiek Debatteert over van alles en nog wat ; over de Zorg , met als resultaat , dat de Zorg in Kwaliteit achter uit gaat ; met Alle konsekwenties !!! Politiek , Ga aan je VISIE werken met een GOED resultaat .

  2. Lees alle reacties
  3. Verbazingwekkend. Ik ben geregeld als mantelzorger te gast in het Groene Hart Ziekenhuis en verbaas me elke keer weer over hoe slecht er daar met patiënten omgegaan wordt. Twee voorbeelden: 1.Eerdere ujitslagen van onderzoeken zijn niet bekend: “oh, maar dat staat in de computer en daar kijken we nooit in.” en 2. De Neuroloog liet ons 3 weken wachten (waarvan 2 pijnlijke uren in de wachtkamer) om één blik op de foto’s te werpen en te zeggen: “ik ziet het al, u moet bij de neurochirurg zijn’. Waarna we weer 3 weken konden wachten.
    En nu staat dit ziekenhuis dus in de top. Moet ik me zorgen gaan maken over de andere ziekenhuizen of is er een andere verklaring?

  4. Dit is een leuke. Ziekenhuizen hebben deze gegevens zelf verzameld en de indicatoren zijn door de NVZ geaccordeerd. Ik ben benieuwd hoe ze dit onderzoek willen gaan afbreken. De methoden van SiRM zijn genuanceerd de interpretatie van Elsevier is voorzichtig. Zet ‘m op NVZ en de ziekenhuizen die slecht uit dit onderzoek komen. Misschien maar gewoon negeren? Of hebben jullie nog iets creatiefs? Uiteindelijk moet de kwaliteit transparant worden, anders werkt het stelsel niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.