EMA belangrijke rader in medicijnentoezicht

De vlaggen gingen uit toen het European Medicines Agency (EMA) besloot te verhuizen naar Amsterdam. Wat is het EMA eigenlijk voor organisatie? En wat is de relatie met het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
EMA naar Amsterdam
Minister Bruins heet Guido Rasi CEO van het EMA welkom bij de officiele ingebruikname van hun kantoor in Amsterdam. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het EMA reguleert toelating van geneesmiddelen in Europa en ziet toe op een correcte en zorgvuldige productie van medicijnen. Daartoe gaf het EMA, waar ruim 900 mensen werken, in 2018 iets meer dan 337 miljoen euro uit. Tegelijkertijd verdiende de organisatie ongeveer evenveel aan de vergoedingen die de farmaceutische industrie voor EMA-diensten moet betalen. Volgens de woordvoerder sluist het EMA over het jaar 2018 zo’n 127 miljoen euro van die inkomsten door naar nationale autoriteiten die voor het EMA werkzaamheden verrichtten. Dergelijke organisaties treden in opdracht van het EMA bijvoorbeeld op als rapporteur of co-rapporteur bij het toelatingsproces voor geneesmiddelen.

0
257

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.