Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Emergis en Parnassia Bavo Groep willen fuseren

Mark van Dorresteijn
De raden van bestuur van Emergis en Parnassia Bavo Groep hebben afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat zij willen fuseren. De organisaties denken hiermee een breder en completer aanbod te creëren.
Emergis en Parnassia Bavo Groep willen fuseren

Beide instellingen zijn, naar eigen zeggen, financieel gezond en beschikken over een breed aanbod van zorg. De fusie moet een breder en completer aanbod genereren voor patiënten. “Dit is des te meer noodzakelijk door de bezuinigingen op de ggz. Hierdoor is er een aanzienlijke kans dat het aanbod gaat krimpen.” De besturen hebben ook plannen opgesteld om de kosten te laten dalen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Emergis en PBG

Het gezamenlijk verzorgingsgebied bestrijkt West-Nederland. Bij Emergis werken 1500 mensen, bij Parnassia 8000. De fusie heeft geen directe personele gevolgen. Beide raden van bestuur maken zich met name zorgen over de bezuinigingen in de ggz. Zij verwachten dat die grote gevolgen zal hebben voor het personeelsbestand. Patiënten worden vanuit dezelfde locaties bediend. Door de fusie zijn er meer garanties dat er in de regio Zeeland een volledig aanbod aan geestelijke gezondheidszorg ter beschikking blijft. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de Zeeuwse identiteit van Emergis behouden blijft.

Financiën

De totale omzet van de Parnassia Bavo Groep over 2010 bedroeg 555 miljoen euro, een daling van 0,5 procent ten opzichte van 2009. Emergis kwam op een totaal van 91 miljoen euro en groeide 2 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Door de fusie ontstaat de op acht na grootste zorginstelling van Nederland. Boven de nieuwe organisatie staan academische ziekenhuizen en Espria (VVT). Parnassia Bavo Groep was al de grootste ggz-aanbieder van het land.

Advies

De verwachting is dat de fusie medio 2012 een feit is, na de advisering van de ondernemingsraden, de cliëntenraden en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Peter Boerma wordt toezichthouder Emergis

Parnassia Bavo Groep aandeelhouder e-health aanbieder

Emergis laat beveiligers drugsoverlast bestrijden

Parnassia Bavo Groep slachtoffer frauderende bende

2 REACTIES

  1. Ik kan straks kiezen uit Parnassia BG, Parnassia BG of Parnassia BG. Is dit een keuze en doel van marktwerking? Het is wat mij betreft kartelvorming en een monopoliepositie. Welke zorgaanbieder is eigenlijk het beste?
    En wat is de meerwaarde voor werknemers: je zal maar een conflict hebben met je werkgever, en deze stuurt je de laan uit (wat aan de orde van de dag lijkt te zijn) en ander werk moeten zoeken binnen de GGZ hoever moet je dan reizen of misschien wel verhuizen?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.