Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emergis pakt wangedrag medewerkers aan

Bestuursvoorzitter Leen van Leersum van ggz-aanbieder Emergis heeft al zijn medewerkers een brief geschreven over grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft het vakblad Psy. Van Leersum wijst in de brief op zes gevallen waarin medewerkers ongepast met patiënten en patiënteninformatie zijn omgegaan.
Emergis pakt wangedrag medewerkers aan

Aanleiding van de brief was het meest recente geval waarbij een psychiater een relatie met een patiënt bleek te hebben. Daarnaast bleek een medewerker in een dossier van een patiënt gekeken te hebben zonder toestemming. In de afgelopen twee jaar zijn in totaal drie medewerkers een relatie aangegaan met een patiënt en drie medewerkers hebben ongeoorloofd dossiers ingezien. Voor vijf van de zes medewerkers is het arbeidscontract ontbonden. In de brief waarschuwt Van Leersum de1400 medewerkers ven Emergis. Hij schrijft dat dit gedrag besbreekbaar moet zijn en uit de taboesfeer gehaald moet worden.

Medewerkers ontslagen

Op psy.nl zegt Van Leersum; “Na de twee recente voorvallen dacht ik: het wordt te veel nu. Ik wilde met de brief een krachtig signaal afgeven. En ook wil ik dat deze onderwerpen in de organisatie explicieter aan de orde komen, bijvoorbeeld tijdens het werkoverleg of bij de aanstelling van medewerkers”.

Seksuele relaties

Een van de betreffende psychologen is strafrechtelijk vervolgd. Hierover zegt Van Leersum; “Wanneer we over zo’n relatie horen, via een klacht of anderszins, passen we natuurlijk eerst hoor en wederhoor toe. Maar als eenmaal duidelijk is dat het om een relatie met een patiënt gaat, volgt wat ons betreft ontslag. En eventueel ook aangifte bij de officier van justitie. Dat was het geval bij een psycholoog twee jaar geleden, die er verschillende seksuele relaties met patiënten op na hield. Deze man is strafrechtelijk vervolgd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Lees het hele interview met Van Leersum op Psy.nl

Jellinek-verpleegkundige verliest patiëntendossier

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

Veel ongewenst gedrag in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.