Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Epd-markt: in de kern steeds minder keuze, variatie aan de randen

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
De consolidatie op de markt voor elektronisch patiënten dossiers (epd’s) zet door, blijkt uit een nieuwe inventarisatie van M&I/Partners. Er zijn nog drie aanbieders over, waarvan ChipSoft onbetwist de grootste is. Opvallend is dat er juist diversiteit ontstaat in de onderliggende systemen voor onder meer telemonitoring en communicatie en in de patiënt-data-managementsystemen.
Beeld: ImageFlow / stock.adobe.com

Ten opzichte van de vorige inventarisatie die M&I/Partners eind 2021 maakte, is het epd van SAP/Cerner helemaal van het toneel verdwenen. Marktleider ChipSoft heeft hier het meest van geprofiteerd en heeft een nog groter marktaandeel verworven. De Sint Maartenskliniek week af van de trend en stapte over van ChipSoft naar NEXUS, de kleinste aanbieder, hoewel het dat traject inmiddels weer heeft stopgezet. Het Oogziekenhuis deed juist het tegenovergestelde. Aanbieder Epic, op afstand nummer twee, wist licht te groeien met de toevoeging van Ziekenhuis Amstelland en MUMC+. Hoewel ChipSoft de meeste voormalig SAP/Cerner-ziekenhuizen aan zich wist te binden, haalde Epic wel het enige academische ziekenhuis binnen.

Fusies zorgen voor reuring

Nu er nog maar drie aanbieders over zijn, hebben ziekenhuizen dus steeds minder te kiezen. “Gezien de enorme kosten van een epd-vervanging voorzien wij ook niet dat ziekenhuizen de komende jaren snel zullen overstappen naar een andere leverancier”, schrijven de analisten van M&I/Partners. Dat betekent niet dat de markt helemaal tot stilstand komt. Door fusies kunnen er alsnog verschuivingen ontstaan. “In dat kader is met name de voorgenomen fusie tussen Ziekenhuis Tjongerschans en Medisch Centrum Leeuwarden één om in de gaten te houden”, stelt M&I/Partners. “Indien deze ziekenhuizen kiezen om over te gaan naar één epd zal dit de eerste directe confrontatie betekenen tussen ChipSoft en Epic.”

Standaard content rukt op

Wat opvalt is dat ziekenhuizen steeds vaker kiezen voor zogeheten standaard content in hun epd. Dat is met name het geval bij ChipSoft, waar inmiddels driekwart van de klanten kiest voor standaard content. Ook op het gebied van patiënt data management systeem (pdms-en) – die meetwaarden van patiënten verzamelen en weergeven – consolideert de situatie. Uit de marktinventarisatie blijkt dat het PDMS op de Intensive Care in 71 procent en op de OK in 85 procent van de ziekenhuizen door dezelfde leverancier wordt geleverd als het ZIS/EPD. In de andere is het PDMS een zelfstandig klinisch informatiesysteem en daarbij hebben ze keuze uit zeven verschillende aanbieders.

Variatie aan de randen

Aan de randen van het epd ontstaat volgens M&I/Partners steeds meer ruimte voor verschillende systemen, die veelal gericht zijn op communicatie en samenwerking met patiënt en netwerkpartners. Te denken valt aan toepassingen voor telemonitoring of om een multidisciplinair overleg (mdo) te faciliteren. In veel gevallen sluit dat aan bij de ambitie om één digitale werkplek of domeinoverstijgende toegangspoort te creëren, zoals het Erasmus MC in de regio Rotterdam doet met Digizorg. “Dit is een ontwikkeling om in de gaten te houden en te zien welk effect dit heeft op het kern-epd”, aldus de analisten.

Ruimte voor beter gebruik

Binnen het gebruik van het kern-epd zijn overigens nog tal van mogelijkheden voor beter gebruik, die volgens M&I/Partners topprioriteit verdient. Ziekenhuizen zijn daar volop mee bezig via programma’s gericht op scholing en coaching, werkafspraken over epd-gebruik, de inrichting van het epd en versteviging van de rol van functioneel beheer. Hoewel de markt die voorheen zo onstuimig was tot rust is gekomen, zijn de epd’s nog steeds in ontwikkeling.

Bron: M&I/Partners

1 REACTIE

  1. Mooi overzicht. Zou er in het vervolg hierop eens kunnen worden gefocusd op de software aanbieders in de VVT? Daar horen we vrijwel nooit iets over terwijl dit ook een interessante markt is, zeker in het kader van de noodzaak om gestructureerde uitwisseling van gegevens op de relatief korte termijn en de afstemming tussen de EPD’s/ECD’s onderling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.