Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Er moeten meer vrouwen in de zorg-ICT’

Mario Gibbels
Er moeten meer vrouwen in de zorg-ICT terechtkomen. Het is nu nog te karig en het is de taak van de zorg-ICT-sector om daar verandering in te brengen. Dit stelt Petra Wilson, senior director van the European Health and Care team voor Cisco. Zij is tevens raadslid bij HIMSS.
‘Er moeten meer vrouwen in de zorg-ICT’

Petra Wilson stelt dat in de bovenste gelederen van de sector amper vrouwen te vinden zijn. “Als senior managers in het vak hebben we een plicht om hier iets aan te doen.” Zij zegt dit bij monde van HIMSS, the Healthcare Information and Management Systems Society, een brancheorganisatie in de zorg-ICT die zich vooral richt op de ontwikkeling van leiderschap in de sector.

glamour

Volgens Wilson is een van de redenen van de vrouwenschaarste het imago van IT. Bovendien is het een relatief jonge sector die vele “slechte gewoonten als glazen plafonds en old boys networks’’ heeft overgenomen uit andere professies. Ze ziet wel verandering optreden, vooral door het effect van sociale netwerken en het imago van Google en Apple die de IT een meer ‘glamorous’ karakter geven.

Wat te doen?

Wilson stelt dat vrouwen de zorg-ICT-sector veel te bieden hebben. Omdat de werkvloer in de zorg ook voor een groot deel door vrouwen wordt bevolkt, hebben ze beter aansluiting, aldus Wilson.

Om meer vrouwen aan te trekken zijn er, volgens de Cisco-manager, meerdere dingen nodig: de vakgenoten moeten gewezen worden op de waarde van diversiteit in teams, het onderwijssysteem moet zo ingericht worden dat IT aantrekkelijker wordt voor vrouwen en men zou vrouwen, bijvoorbeeld, meer moeten aanmoedigen om de sector te betreden.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

2 REACTIES

  1. Ik ben al jaren actief in de zorg ICT en sluit me aan bij het argument dat vrouwen betere aansluiting vinden bij de vrouwen op de werkvloer. Verder vind ik ook dat de motivatie voor meer vrouwen in het artikel wat mager is. In algemene zin kan je zeggen dat er meer ICT-ers in de zorg nodig zijn die aansluiting vinden bij de werkvloer en de werkprocessen die daar plaatsvinden doorgronden. Dat vereist bepaalde kennis en vaardigheden (o.a. communicatie met artsen en verpleegkundigen) waarover mannen ook beschikken. Het heeft m.i. meer met opleiding en achtergrond te maken, dan met geslacht al kan diversiteit op dat punt daarin wel helpen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.