Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Er was nog niks leuks voor hartpatiënten op de markt’

Mark van Dorresteijn
Skip a beat is een spel dat de hartslag verlaagt. ‘Om succes te boeken en de app Skip a beat echt bruikbaar te maken, moet de medische wereld het leren kennen.’ Dit is volgens Yosef Safi Harb, oprichter van Happitech, de reden dat de app Skip a beat meedoet aan de Health app award 2015.
‘Er was nog niks leuks voor hartpatiënten op de markt’

Artikel door: Marc Seijlhouwer, De Ingenieur

Tijdens het spelen meet de smartphonecamera de hartslag via de vinger, en zo weet het spel hoe goed de speler het doet. Skip a beat is een product van het bedrijf Happitech dat Safi Harb met zijn compagnon Julie Wolsak oprichtte.

Waarom doet Skip a beat  mee aan de Health app award?

‘Toen we zagen dat de meeste aandacht voor de app uit de medische wereld kwam, werd duidelijk dat we die kant op moesten. En deze award geeft veel geloofwaardigheid in die wereld. De app won al eerder prijzen van technologieblogs zoals Mashable. Maar zoiets zegt de dokter niks. Wij waren er superblij mee, maar om succes te boeken en de app ook echt bruikbaar te maken, moet de medische wereld het leren kennen.’

Waarom is Skip a beat  zinvol?

‘De app richt zich op hartpatiënten; zij hebben de meeste profijt van een lage hartslag, maar het is vaak moeilijk om deze met behulp van oefeningen te verbeteren. Skip a Beat maakt het leuker en werkt goede gewoonten in de hand. Wolsak kwam meteen met het idee om de app op patiënten te richten. Er was nog niks leuks voor hartpatiënten op de markt. Toen we zagen hoeveel aandacht we kregen uit de medische wereld was ik om. Doordat mensen  met hartproblemen vaak tot een oudere doelgroep behoorden, moest het spelletje speciaal voor hen worden gemaakt. Het zijn minder vaak ervaren gamers, dus zorgden we voor simpele besturing. En we zorgden ervoor dat de app ook bijhoudt hoe het met de hartslag gaat; dat is belangrijk voor patiënten. Inmiddels is de app, die begin februari in de appstore verscheen, ook bruikbaar met de Apple Healthkit, zodat iemand zijn hartgegevens ook daar kan opslaan. De focus op hartpatiënten betekent niet dat gezonde mensen er niets aan hebben. Het werkt ook als relaxatieoefening. Met je hartslag verandert ook je ademhaling en zo wordt je veel rustiger tijdens het spelen.’

Wat zijn uw toekomstplannen met de app?

‘Happitech is nu bezig met het opzetten van een onderzoekspilot; ze gaan samen met artsen, farmacologen en patiënten kijken hoe goed Skip a Beat werkt. Daarbij vergelijken ze de verlaging van de hartslag met het effect van een sedatiemiddel. Het onderzoek werd met veel enthousiasme onthaalt in de medische wereld. Iedereen stond te kijken dat zoiets kon en was benieuwd hoe het zou werken. Dat we dat nu ook wetenschappelijk gaan testen is spannend. Ondertussen willen wij Skip a Beat blijven aanprijzen bij patiënten; ons doel is om over drie jaar zeventig procent van de hartpatiënten aan de app te hebben.’

Wat is uw visie op e-health?

‘De laatste tijd komen er natuurlijk heel veel wearables op de markt, apparaatjes die je lichaamswaarden meten. Maar als ik ergens ben, zie ik maar een enkeling met zo’n armbandje of monitor. Terwijl iedereen een smartphone heeft. Ik denk dan ook dat de eHealth vooral via één apparaat, of het nou de telefoon is of een opvolger daarvan. Dat de mogelijkheden daarvan beperkt zijn ten opzichte van wearables is minder belangrijk. Vandaar dat we Skip a Beat ook het hart laten monitoren met hardware die de smartphone al aan boord heeft. Dat maakt het laagdrempeliger. Bovendien heeft men zijn smartphone altijd bij zich. Zo is het makkelijk om via apps kleine gewoonten op te bouwen om mensen gezonder te laten leven. Die ontwikkeling zal zich doorzetten.

Dossier: Health app award 2015

De Health app award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zinvolle app in de gezondheidszorg. In 2015 wordt de award uitgereikt tijdens het congres: Digitale Ontwikkelingen in de zorg op woensdag 24 juni in Utrecht.
Bekijk het dossier met alle berichten over de awards

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.