Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Erasmus MC: meer buitenlandse patiënten vanwege overcapaciteit

Bert Bukman
Het Erasmus MC wil in samenwerking met Schiphol en KLM meer buitenlandse patiënten behandelen. Dit vanwege overcapaciteit op het gebied van hoogcomplexe zorg.
Erasmus

Het Erasmus MC heeft hiervoor samen met Schiphol en KLM een International Patient Center (IPC) opgericht. De behandeling van alle patiënten uit het buitenland loopt vanaf nu via dit IPC. Een coördinator van het IPC bemiddelt tussen de patiënt en de specialistische zorgverlening. Vervolgens regelt hij met KLM Health Services en Schiphol het medisch vervoer, de voorzieningen en het verblijf van de patiënt.

Als gevolg van deze samenwerking moet het aantal internationale patiënten dat naar Rotterdam komt dit jaar met zo’n tweehonderd groeien. Afgelopen jaar kwamen er al ongeveer vierhonderd buitenlanders naar het Erasmus MC, van wie de helft uit de Nederlandse Antillen. De andere helft kwam uit negentig verschillende landen.

Bestralingsrobot

Deze patiënten komen naar het Erasmus MC voor zeer specialistische ingrepen, zoals het verwijderen van een hersentumor die aan de schedel zit vastgegroeid. Verder gaat het onder meer om de behandeling van kankertumoren met een gespecialiseerde bestralingsrobot en taaislijmziekte bij kinderen.

Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC zegt hierover: ‘Onze visie is om complexe medisch specialistische zorg van het Erasmus MC wereldwijd te koppelen aan de zorgvraag van de internationale patiënten. De Nederlandse gezondheidszorg staat hoog in internationale ranglijsten. Nederland scoort gemiddeld een 9,3 op de Euro Health Consumer Index. Dat biedt kansen om van Nederland een belangrijke bestemming voor medical travel te maken.”

Wachttijden

Het Erasmus MC voert gesprekken met andere zorginstellingen om de samenwerking uit te breiden. Volgens het ziekenhuis zullen de wachttijden voor Nederlandse patiënten door de nieuwe aanpak niet oplopen.

2 REACTIES

  1. Ik ben niet bang voor de mensen op de wachtlijsten, maar wel voor de doorstroom naar (kinder)ic’s. Landelijk zijn er veel zzpers nodig om de HC’s en IC’s (en SEH’s) draaiend te houden en als er geen plek is of te weinig personeel, moeten patiënten vervoerd worden naar andere plekken in het land, of kunnen risicovolle operaties niet doorgaan. Er komt druk op die bedden om patië’nten te vroeg door te schuiven naar een MC of te laat over te plaatsen naar een IC of HC.

  2. Lees alle reacties
  3. In een normaal bedrijf vindt men eerst klanten en bouwt daarna de capaciteit uit. Erasmus doet dat andersom. Een riskante strategie. Ook al omdat het VUMc dezelfde
    Ideeën koestert. Met dezelfde partner. Nou ja, het is Rotterdam. Als er meer geld nodig is, bellen ze even met Den Haag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.