Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

Mark van Dorresteijn
De ANWB en de ziekenhuizen zijn boos op staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) omdat hij nachtvluchten in niet-levensbedreigende situaties met traumaheli's verbiedt vanaf de daken van het UMC Groningen en het VUmc. Dat meldt De Telegraaf vandaag.
Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

Atsma vindt dat er te veel risico’s zijn bij de nachtelijke hulpvluchten. Hij spreekt over “een vermijdbaar risico”.

Onbegrijpelijk

ANWB-directeur Van Woerkom vindt het besluit onbegrijpelijk en onbehoorlijk. Hij noemt het vreemd dat het ministerie van VWS de vluchten toejuicht en het ministerie van Atsma geen vergunning wil geven voor die traumavluchten. Ook Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VUmc, is enorm teleurgesteld. “In onze ogen is het een belachelijke gang van zaken: we moeten de traumazorg optimaliseren van het ministerie van VWS door ’s nachts een traumaheli te kunnen inzetten, maar het andere ministerie wijst de aanvraag af.”

Nachtvluchten

De ANWB en de ziekenhuizen zijn jaren bezig geweest om de nachtvluchten te organiseren. Na de Volendam-brand is de discussie over de nachtvluchten op gang gekomen. Het ministerie van VWS wilde toen een landelijk dekkend netwerk. Met de helivluchten vanaf ziekenhuizen in Nijmegen en Rotterdam zijn geen problemen.

Brief

De ANWB stuurt vandaag een brief over de nachtvluchten naar de Tweede Kamer. De brief is mede ondertekend door Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Traumahelikopter Erasmus MC in 2011 ook ‘s nachts

‘Traumahelikopter voor zieke kinderen thuis’

Umc’s onderzoeken inzet van traumaheli

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.