Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernst Kuipers wil lat hoog leggen voor kwaliteit spoedzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, vindt dat Nederland verplicht is de lat voor de kwaliteit van spoedzorg zo hoog mogelijk te leggen. In een video noemt hij de discussie over de vereiste werkervaring van artsen op de SEH een ‘non-discussie’.

Kuipers zegt in de video van Bohn Stafleu van Loghum, opgenomen in december, dat concentratie van acute zorg op zich helemaal niet nodig is. ‘Het volume aan spoedzorg is groot en over het algemeen gaat het om eenvoudige zorgvragen. Die kan prima op veel plekken gebeuren. Wel moet de coördinatie van de acute zorg beter.’ Verdere concentratie van complexe acute zorg is wel hard nodig, vindt Kuipers.

Kwaliteitskader Spoedzorgketen

Kuipers is ‘ontzettend blij’ met het nieuwe Kwaliteitskader Spoedzorgketen. Het Zorginstituut Nederland heeft dat kwaliteitskader op 19 februari vastgesteld en opgenomen in het register. ‘Daar is door veel partijen hard aan gewerkt, aan bijgedragen en dat was ook hard nodig’. Op de vraag of het kwaliteitskader de lat hoog genoeg legt, antwoordt Kuipers dat Nederland verplicht is de lat zo hoog mogelijk te leggen. Hij noemt de discussie over de vereiste werkervaring van artsen op de SEH een non-discussie. ‘Of het zinvol is om te allen tijde minimaal één arts op de seh te hebben met minimaal één jaar werkervaring is een absolute non-discussie. Natuurlijk moeten we dat doen.’

Congres Concentratie en spreiding Acute Zorg

In één dag inzicht in een optimale organisatie van acute zorg – 11 juni 2020 – Van der Valk Veenendaal

Ernst Kuipers is één van de sprekers op het congres.

Meer informatie vindt u hier >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.