Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europa wil aanbestedingsplicht Wmo versoepelen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie nationale en lokale overheden meer vrijheden biedt om af te wijken van de Europese aanbestedingsplicht. Het parlement heeft dinsdag 18 mei ingestemd met het zogeheten Ruehle-rapport dat de aanbestedingsplicht wil versoepelen.
Europa wil aanbestedingsplicht Wmo versoepelen

Het Ruehle-rapport, een rapport van de commissie interne markten van het Europees Parlement, concludeert dat de aanbestedingsplicht lokale overheden opzadelt met te zware bureaucratische procedures. Die kosten te veel tijd en geld. Het parlement wil dat nationale en lokale overheden de ruimte krijgen om minder omslachtig aan te besteden, bijvoorbeeld via een onderhandse aanbesteding.

Soepeler aanbesteden

Daarnaast kan het aanbesteden op prijs volgens het Ruehle-rapport in de praktijk leiden tot minder kwaliteit van diensten en slechtere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Als dat zo is, moeten nationale en lokale overheden de vrijheid hebben om die diensten niet aan te besteden, vindt het parlement.

Europese Commissie

Het parlement heeft dinsdag 18 mei ingestemd met het rapport. Dat betekent dat het parlement de Europese Commissie verzoekt om de aanbestedingsregels kritisch onder de loep te nemen. Zo’n verzoek is het Europese equivalent van een motie in de Tweede Kamer.

Monti-rapport

Volgens Euro-parlementariër Dennis de Jong (SP), zelf lid van de commissie interne markten, is het onwaarschijnlijk dat de Europese Commissie dat verzoek negeert. Ook oud-EU-commissaris Mario Monti komt in een onderzoek, in opdracht van EC-voorzitter José Manuel Barroso, tot de conclusie dat de interpretatie van de Europese aanbestedingsregels soepeler moet om de interne markt socialer te maken.

EC-brief

De nieuwe ontwikkelingen in de Europese politiek staan haaks op de brief die ambtenaren van de dienst mededinging van de Europese Commissie onlangs aan het ministerie van VWS stuurde. Daarin benadrukken de ambtenaren dat de huishoudelijke hulp in de Wmo vrijwel altijd aanbestedingsplichtig is. Het ministerie heeft die EC-brief naar alle gemeenten gestuurd.

‘EC-brief is achterhaald’

Het is overigens de vraag wat de status van de EC-brief is. De ambtenaren schrijven zelf dat de Europese Commissie juridisch niet is gehouden aan de zienswijze van de dienst mededinging. De Jong vindt de brief achterhaald: “De ambtenaren kunnen alleen van staand beleid uitgaan en hebben dus geen rekening kunnen houden met nieuwe Europese politieke ontwikkelingen.” Nederlandse aanbestedingsdeskundigen stellen dat de EC-brief gemeenten de ruimte biedt huishoudelijke hulp te definiëren als zorg, waardoor het een zogeheten 2B-dienst is waarvoor geen aanbestedingsplicht geldt.

Kamerdebat over Wmo

Vandaag debatteert ook de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de SP om de plicht tot aanbesteden uit de Wmo halen. De SP redeneert dat de codes van de Europese aanbestedingsregels slaan op schoonmaakwerk en het ophalen van huisvuil en niet op huishoudelijke hulp. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Aanbesteden in Wmo is niet nodig’

‘Regering was niet helder over aanbesteden Wmo’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.