Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees rapport waarschuwt voor veiligheidsrisico’s cloud computing bij e-Health

Mario Gibbels
Cloud computing biedt vele mogelijkheden maar kent ook veiligheidsrisico’s. Dat stelt de European Network and Information Security Agency (ENISA) in zijn rapport over cloud computing. Dat meldt E-Health Europe.

In het rapport wordt de toepassing van cloud computing voor e-Health als voorbeeld genomen om zowel de vele mogelijkheden te schetsen als de gevaren. In het rapport wordt onder meer gewezen op het risico dat de zeggenschap over de informatie bij de provider van de cloud komt te liggen. Ander probleem waarop gewezen wordt is dat data niet volledig gewist kunnen worden omdat er extra kopieën ergens zijn opgeslagen of dat de schijf waar ze opstaan niet gewist kan worden omdat er ook nog andere gegevens opstaan.

Ook voordelen

Natuurlijk zijn er ook vele voordelen van cloud computing, aldus het rapport, zoals de mogelijkheid om snel op te schalen en standaard interfaces. Het rapport adviseert daarom de Europese Commissie om ‘cloud providers’ te verplichten om hun klanten te wijzen op mogelijke veiligheidsrisico’s, zich in te zetten voor de totstandkoming van een minimum beveiligingsstandaard voor cloud computing en de interoperabiliteit tussen cloud providers te stimuleren. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.