Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese Commissie onderzoekt farmaceutische industrie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Europese Commissie neemt de beschermingsconstructies voor dure geneesmiddelen onder de loep. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer in een brief over haar visie op betaalbare geneesmiddelen.
Schippers_VWS.jpeg
Minister Edith Schippers - Foto: VWS

Schippers kondigde in januari, in haar eerste ‘geneesmiddelenvisie-brief’,  al aan dat ze het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie zou aangrijpen om de beschermingsconstructies van de farmaceutische industrie op Europees niveau te laten onderzoeken. De regels voor bescherming van intellectueel eigendom zijn oorspronkelijk bedoeld om innovatie te stimuleren, zodat het voor farmaceuten aantrekkelijk is om betere medicijnen te ontwikkelen. Het gaat bijvoorbeeld om octrooiwetgeving en marktbescherming voor weesgeneesmiddelen.

Winstmaximalisatie farmaceuten
Maar volgens Schippers worden de regels nu ook misbruikt. De beschermingswetgeving kan ‘echter leiden tot ongewenst gebruik van de geboden bescherming om de winst van producten te maximaliseren’. Het Europese onderzoek wordt in 2017 gedaan. Daarnaast onderzoekt het ministerie van VWS met Economische Zaken aanvullende beschermingsmechanisme in het patentsysteem.

Europese samenwerking
Verder lopen er diverse initiatieven van Europese landen om meer samen te werken op het gebied van dure geneesmiddelen. Oostenrijk heeft zich aangesloten bij een samenwerkingsverband van Nederland, België en Luxemburg. De landen gaan informatie uitwisselen, samen inkopen en samen pakketbeoordelingen doen. Volgens Schippers lopen er gesprekken met nog twee landen om zich hierbij aan te sluiten. Vier Scandinavische landen werken al samen in het Nordic Forum.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.