Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese landen wisselen in 2018 medische gegevens

De eerste verbindingen tussen zorginstellingen in EU-landen om medische gegevens te delen moeten in 2018 ‘live’ gaan. Dat zei Eurocommissaris Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis bij de aftrap van de eHealth Week in Amsterdam.
award400.jpg
Foto: Ard Jongsma

‘De Europese commissie gaat meer investeren om interoperabiliteit van zorgsystemen en projecten van grensoverschrijdende telezorg te ondersteunen’, aldus Andriukaitis in zijn openingsspeech. ‘We zorgen ook voor richtlijnen en standaarden zodat het makkelijker wordt om grensoverschrijdend te communiceren met verschillende systemen. Het verbeteren van e-health brengt zorg dichter bij mensen en biedt goede oplossingen met big data en ‘precision medicine’. Dat is momenteel het meest innovatieve veld binnen Europa. Daarom onderstreep ik de deadline van 2018 voor landen om live te gaan met hun grensoverschrijdende systemen. De EU zal in 2019 de resultaten monitoren.’

Schippers
Naast Andriukaitis sprak ook minister Edith Schippers. Zei noemde als goede voorbeelden van e-healthprojecten de apps Headspace, Temstem en berichtenservice MDLinkedIn. Ook werd de eHealth Leadership Award uitgereikt aan de Zweed Daniel Forslund, commissaris voor innovatie en e-health in de Raad van Stockholm. Forslund mocht de award in ontvangst nemen van HIMSS CEO Stephen Lieber.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.