Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese prijs voor Alzheimeronderzoeker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Neuroloog en hoogleraar Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, ontvangt de ’jaarlijkse Grote Prijs voor topresearch’.
Scheltens.Philip.foto vumc.png
Foto: VUmc

Dat heeft de Europese organisatie voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer vandaag bekend gemaakt. 

Mobiliseren
De onderscheiding wordt aan Scheltens toegekend vanwege ‘het hoge niveau van zijn wetenschappelijke publicaties’ en ‘omdat hij in staat is teams te mobiliseren rondom bijzonder veelbelovende onderzoeksprojecten’.

Alzheimer
De “European Grand Prix for Research of the Foundation on Alzheimer Disease” bestaat uit een bedrag van 100.000 euro, dat de bekroonde wetenschapper kan investeren in voortgaand onderzoek naar diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Aan de toekenning gaat een grondige selectie vooraf, geleid door een Wetenschappelijk Comité, met vertegenwoordigers uit veel EU-lidstaten. De prijs wordt op 30 januari 2017 uitgereikt in Parijs tijdens een feestelijk gala, bijgewoond door circa 2.000 wetenschappers.

Tau-eiwit
In een reactie op de toekenning, zegt Philip Scheltens: ‘Ik ben bijzonder verheugd met de erkenning van mijn Europese collega’s en voor het werk dat het VUmc Alzheimercentrum al jaren verricht op dit gebied.’ Scheltens gaat het prijzengeld gebruiken voor PET-onderzoek naar het TAU-eiwit bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Dossier Personalia
In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.