Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-neuroloog Jansen: mij valt niets te verwijten

Mark van Dorresteijn
‘Het is spijtig dat het zo gelopen is. Als het tuchtcollege vindt dat ik verwijtbaar heb gehandeld, dan spijt me dat’, stelt ex-neuroloog Ernst Jansen vandaag voor de rechtbank in Zwolle tijdens de behandeling van een tuchtzaak tegen hem.
Ex-neuroloog Jansen: mij valt niets te verwijten
Foto: ANP - Aloys Oosterwijk

Op de vraag van de tuchtrechter of hem dan, naar zijn mening, wat te verwijten valt, antwoordde Jansen: ‘Nee’. Naar eigen zeggen is het contact tussen Jansen en zijn patiënten altijd goed geweest. ‘Ik was er altijd als het nodig was voor jullie’, zei hij. ‘Voor zover er mij iets te verwijten valt, zijn excuses op zijn plaats.’

Geen spijt

De ex-neuroloog gaf bij de rechtbank in Zwolle aan dat hij een van de patiënten die de zaak tegen hem heeft aangespannen, in alle goedheid heeft willen helpen. ‘Achteraf kun je zeggen dat ik die grijze cellen van mij te weinig gelegenheid heb gegeven voor een andere lezing van de diagnose’, stelde hij. Maar ‘ik heb er achteraf geen spijt van’. Jansen had het hiermee over een verkeerde diagnose van een patiënt, een vrouw die hij ten onrechte verteld had dat ze MS had. Volgens Jansen stond de neurologie er wat betreft de kennis over MS heel anders voor in 2003. Hij zegt dat hij achteraf gezien misschien om een second opinion had moeten vragen, maar dat hij dat toen niet zo nodig vond.

Spijt

Van de vijf klagers zijn er vier aanwezig in de rechtbank. De vijfde is niet gekomen, omdat ze het psychisch niet aankon, zo vertelde letselschade-expert Yme Drost, die de mensen bijstaat. Drost hoopte vooraf dat Jansen spijt zou betuigen en zijn fouten toe zou geven. ‘Alleen dan laat hij zien dat hij echt begaan is met het lot van zijn slachtoffers. Dat is het enige wat hij nu nog kan betekenen voor zijn patiënten. De slachtoffers willen dat er eindelijk een punt gezet wordt achter deze slepende affaire.’

Lastige diagnose

De advocaat van Jansen, Frank van Gaal, noemde de klachten van de eerste klaagster niet-ontvankelijk, omdat ze volgens hem verjaard zijn. Hij draagt ook aan dat Jansen veel aanvullend onderzoek heeft gedaan, nadat uit tests was gebleken dat de vrouw waarschijnlijk MS had. ‘In een beginstadium is het lastiger om een diagnose te stellen dan op een later moment’, aldus Van Gaal. Maar het is wel belangrijk dat meteen wordt begonnen met behandelen, om erger te voorkomen, voerde hij op. Dat de vrouw 3,5 jaar heeft gewacht om een klacht in te dienen, noemde de advocaat vreemd.

Persoonlijke crisis

Jansen vertelde verder dat hij een persoonlijke crisis heeft doorgemaakt, eind jaren ’90. Hij sprak van een ‘hele slechte periode, in mijn eigen omgeving, los van of ik die zelf veroorzaakt heb’. ‘Toen ben ik de weg kwijtgeraakt. Ik was verslaafd aan medicamenten, maar ik functioneerde redelijk’, vindt hij. Daaraan voegde hij toe: ‘Ik vraag me af in hoeverre het zin heeft wat ik zeg, na alles wat in de media is gezegd.’ (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.