Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Exorbitante salarissen in de ban

Een code met richtlijnen voor de beloning van zorgbestuurders moet de hoogte van ontslagvoorzieningen binnen de perken houden.

Uit de jaarrekeningen van 2007 blijkt dat er in de zorg volop 24-karaats gouden handdrukken zijn uitgedeeld. Volgend jaar zal het beeld anders zijn. Tegen die tijd, na september van dit jaar, is namelijk de nieuwe ‘beloningscode’ voor de zorg van kracht. De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) en de Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) hebben de handen ineen geslagen om deze code op te stellen. Hierin wordt voor organisaties van verschillende grootte vastgelegd wat de maximum hoogte van de beloning en van de ontslagregeling mag zijn.

Omzeilen van code

Kunnen de afspraken in deze code worden omzeild? Het antwoord op deze vraag is: alleen via de kantonrechter en dan alleen wanneer er bijzondere omstandigheden zijn. Dit komt doordat de code verankerd zal zijn in wetgeving. “Wanneer de minister van Binnenlandse Zaken haar handtekening zet onder onze code, maakt het deel uit van de nieuwe wet Normering topinkomens in de semi-publieke sector”, legt directeur Jacques Gerards van de NVTZ uit. Deze wet van minister Guusje ter Horst volgt het advies van de commissie-Dijkstal. “Dat houdt in dat de semi-publieke sector nu is ingedeeld in drie beloningsregimes”, zegt Gerards. Hierbij geldt dat het regime zwaarder is naarmate een sector zich dichter bij de publieke sector bevindt. Voor het zwaarste regime geldt een salarismaximum van circa 170.000 euro. Het lichtste regime kent alleen een openbaarmakingsverplichting. Hier tussenin zit het regime waar de zorgsector onder valt. Hiervoor geldt de beloning van ministers als maximum. “De minister heeft ons gevraagd om de code die in dit regime vereist is, op te stellen. Wij waren op dat moment al bezig met het samenbrengen van de richtlijnen omtrent beloning van de NVTZ en de NVZD.”

Balkenende-norm

Als een zorgbestuurder een beloning wil bedingen die hoger ligt dan de beloning voor ministers, zal hij naar het kantongerecht moeten. De rechter zal dan beoordelen of de bestuurder vanwege bijzondere omstandigheden recht heeft op een hogere beloning dan die wettelijk is vastgelegd. “Omdat beloningen vaak samenhangen met het aantal jaren dat iemand in dienst is, zijn we ook voorbeeldcontracten aan het ontwikkelen die passen in de beloningscode. Dit zijn dan kortere contracten van vijf, zes of zeven jaar.” Aan de beloningen die afgesloten zijn voordat de code in werking gaat, kan met terugwerkende kracht niets worden veranderd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

SP: ‘Straf organisaties die salarisplafond negeren’

‘Ze hebben er gewoon recht op’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.