Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Extra zorgbezuiniging ligt op de loer

Binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV bereidt men zich voor op extra bezuinigingen die minimaal vijf miljard euro zullen bedragen. Dagblad De Telegraaf meldde vrijdag dat de teller kan oplopen tot wel tien miljard. De zorg wordt beschouwd als een terrein waar deze extra miljarden vandaan kunnen komen.
Extra zorgbezuiniging ligt op de loer

De bezuinigingen zijn nodig omdat het begrotingstekort naar verwachting verder oploopt en ze komen bovenop de al ingeboekte 18 miljard voor deze kabinetsperiode. Dinsdag komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe economische vooruitzichten. Dan weet het kabinet hoeveel er extra bezuinigd moet worden, aldus ingewijden.

Eigen bijdragen

Bronnen binnen de coalitie wijzen erop dat minimaal een of twee grote ingrepen nodig zijn om structureel veel geld vrij te maken. De zorg wordt beschouwd als een terrein waar met bijvoorbeeld meer eigen bijdragen in ieder geval flink te bezuinigen valt. Gedoogpartner PVV heeft eerder geëist dat er ook gesneden wordt in ontwikkelingshulp. Mogelijk worden er andere uitgaven, bijvoorbeeld voor defensie en milieu, onder deze post geschoven zodat Nederland zich houdt aan de internationale afspraken maar tegelijkertijd wel veel geld kan besparen. Snijden in ontwikkelingshulp ligt heel moeilijk bij het CDA.

Begroting 2015

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft eerder gezegd dat voor 2012 mogelijk niet al te veel extra bezuinigingen nodig zijn. In de jaren erna is ingrijpen nodig om te voldoen aan de begrotingsambities in 2015. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bezuinigingen huisarts vallen lager uit’

Bezuinigingen zorg sluiten een vakantievilla niet uit

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Diabetesvereniging hekelt bezuinigingen

7 REACTIES

 1. In de zorg kan bezuinigd worden. Wanneer een lomgkanker behandeling 50.000 kost voor iedere patient en er is een test ontwikkeld m te onderzoeken of die behandeling van 50,000 wel nodig is en de ziektekosten verzekering wil toch de behandeling van 50.000 euro, dan kan ik als individu de kosten niet omlaag krijgen
  Ik wordt benaderd voor een nieuwe catheter die 5 cent per catheter duurder is en er wordt raar gedaan als ik zeg dat ik al een goedkopere goed catheter gebruik krijg ik als antwoord dat de verzekering toch wel betaald
  Op een EHBO 3 uur wachten omdat eerst de coassistent komt informeren, dan de arts assistent, dan de arts. Ieder doet precies hetzelfde
  Tijd en energie verspilling
  Er kan enorm veel bespaart worden op hulpmiddelen wanneer er goed gecoördineerd wordt en goed geanalyseerd wat nodig is en niet specifiek goedkoop adequaat
  Er kan minder geld uitgegeven worden aan rechtzaken
  E kan winst gehaald worden uit resultaat gericht medisch en verpleegkundig werken.
  Goede projecten kregen echter geen poot aan de grond in de ziekenhuizen
  Analyses van verpleegkundige dossier brengen veel onnodige handelingen aan het licht en onnodige ligdagen
  PGB afbreken kost geld en levert alleen veel complicaties op die weer in ziekenhuizen behandeld moeten worden

 2. Lees alle reacties
 3. helaas beperkt dit kabinet zich tot bezuinigingen in de exploitatie. daarbij worden regelmatig keuzes gemaakt die de werkelijke problemen (vervuiling, zorg, energie) naar de toekomst verschuiven, met als argument dat de rekening niet naar de toekomst verschoven mag worden. helaas leidt het beleid er toe dat in de toekomst niet alleen alsnog de huidige problemen moeten worden opgelost, maar ook de extra problemen die nu niet worden aangepakt en vaak zelfs vergroot. onze kinderen en hun kinderen zullen de rekening moeten betalen, want Europa kan niet, zoals de USA heel lang, het geld lenen van de rest van de wereld. wat er trouwens inderdaad op neer zou komen dat we van de toekomst lenen.

 4. In alle economische omstandigheden waar we inzitten, zou het een goede geste zijn als werknemers af te zien van een CAO loonsverhoging Nederland breed.Dit voorkomt waarschijnlijk dat we in de nabije toekomst net als in Spanje gekort worden op ons salaris. Maar dan ook in alle Cao’s.
  Geen populaire maatregel maar wel noodzakelijk.

 5. Extra miljarenbezuinigingen verbaast mij niet. De Euro is een besluit , die wij nooit hadden moeten nemen. Kijk naar de Landen die daar niet op in zijn gegaan. Deze Landen doen het allemaal beter dan wij. Belangrijk is dat de Zorg Miljarden goedkoper kan werken door als 1e de Burocratie aanpakken. 2e. meer samenwerking in de Zorg.3e. Doelmatiger en Efficienter werken. 4e Europees gaan werken en denken zonder de Euro.
  Het woord is aan de Politiek.RvB s en Zorgverzekeraars hebben weinig tot geen macht op Visie op de langere termijn van de Zorg. Jammer! De Client betaald de rekening en heeft geen tot weinig Zeggenschap op het beleid van de Zorg in Europa.Een Debat waard !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.