Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Extreem veel agressie tegen ziekenhuispersoneel’

Mark van Dorresteijn
Personeel in Nederlandse ziekenhuizen krijgt extreem veel te maken met geweld en agressie. Vorig jaar zijn meer dan 2000 incidenten geregistreerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws bij 44 ziekenhuizen.
‘Extreem veel agressie tegen ziekenhuispersoneel’

Het merendeel van de ziekenhuizen ziet vooral een toename van verbaal geweld: medewerkers worden uitgescholden of met de dood bedreigd. Van de 2000 meldingen gaat het in 78 procent van de gevallen om verbale agressie. Bij bijna een kwart (22 procent) van de meldingen gaat het om fysieke agressie.

Angst voor represailles

Volgens ziekenhuizen is dit nog maar het topje van de ijsberg. Veel medewerkers doen namelijk geen melding van bedreiging, mishandeling of een scheldpartij. In slechts 2 procent van alle gevallen uit 2009 stapte het ziekenhuis of de medewerker naar de politie. Volgens de ziekenhuizen zijn veel medewerkers bang om naar de politie te stappen, omdat hun naam dan bekend wordt bij de dader. Zij vrezen represailles.

Anoniem aangifte doen

Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie liet gisteren weten dat slachtoffers en getuigen van onder meer geweldsdelicten voortaan vaker anoniem aangifte kunnen doen. Doordat hun identiteit wordt afgeschermd, hoeven ze minder te vrezen voor wraakacties van de verdachte. De maatregel moet stimuleren dat slachtoffers vaker aangifte doen van agressie of geweld. Het afschermen van de identiteit van het slachtoffer kan alleen als er “gegronde redenen zijn om te vrezen voor represailles”.

Lees ook:

V&VN werkt aan meldcode huiselijk geweld

Zorgpersoneel voelt zich het meest onveilig

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zelf werkzaam ( 40 jaar)in de Zorg. Wat gebeurt er op de werkvloer. Personeel loopt met een Naamplaatje( Badge) op hun uniform op de afdeling.De Client en/of familieleden weten al precies wie wie is.
    Als Ziekenhuis/ZorgInstelling moet je aangifte doen als ZorgInstelling en niet op naam.
    Ook meegemaakt bij Collega s , dat men na een dienst Personeel stond op te wachten op de Parking. Het blijft een groot probleem. Het heeft allemaal te maken met een Cultuur-verandering in de Maatschappij.Toen ik in 1970 in de Zorg ging werken , had ik daar nooit van gehoord !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.