Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Familie positief over kleinschalig wonen

Familieleden van dementerende ouderen zijn beter te spreken over kleinschalige voorzieningen dan over de zorg in institutionele, grootschaliger verpleeghuizen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Cliënt & Kwaliteit uitvoerde voor de Stichting Voor Regionale Zorgverlening (SVRZ).

SVRZ is een organisatie voor ouderenzorg in Zeeland dat het Cliënt & Kwaliteit-onderzoek heeft gehouden onder ruim vierhonderd familieleden van dementerende bewoners, zowel in kleinschalige woonvormen als in de meer institutionele verpleeghuizen van SVRZ. De familie is van mening dat de kleinschalige voorzieningen huiselijker zijn en gezelliger ingericht dan de institutionele verpleeghuizen.

De familie heeft met name meer waardering voor de opvang van de nieuwe bewoner in de eerste periode, voor het wonen en voor de zorg. Bovendien zijn zij van mening dat de bewoner zich meer thuis voelt in de kleinschalige woonvorm. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door het Trimbos-instituut, is al gebleken dat medewerkers in kleinschalige voorzieningen meer tevreden zijn over hun werk. Zij hebben ook minder burn-out-klachten dan hun collega’s in de verpleeghuizen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Bussemaker: ‘Extramuralisering geen probleem’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.