Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Financiële positie zorginstellingen licht verbeterd

Mark van Dorresteijn
De positie van zorgaanbieders is in financieel opzicht over 2008 licht verbeterd. Tot deze conclusie komt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Vermogen Zorgaanbieders.
Financiële positie zorginstellingen licht verbeterd

Het eigen vermogen steeg in de gehele zorg gemiddeld met tien procent. Ook de solvabiliteit verbeterde licht, maar de gemiddelde solvabiliteit blijft rond de 16,4 procent hangen. Een lage solvabiliteit maakt het moeilijk voor aanbieders om vreemd vermogen aan te trekken. De winstgevendheid is in 2007-2008 ongeveer gelijk gebleven.

Opwaartse trend curatieve zorg

De NZa beveelt met name curatieve zorginstellingen aan om een financiële buffer op te bouwen zodat zij bestendig zijn tegen de veranderingen in de markt. Vooral algemene en topklinische ziekenhuizen blijven op dit gebied achter. Ondanks de aanbeveling is er toch een opwaartse trend merkbaar in de curatieve zorg. Het eigen vermogen steeg gemiddeld met twaalf procent en het negatieve vermogen daalde met zes procent ten opzichte van 2007.

Langdurige zorg

In de langdurige zorg is het eigen vermogen aanzienlijk lager dan in de curatieve zorg. Waar de curatieve zorg het moet doen met 19,5 miljoen, moet de langdurige zorg het stellen met 3,3 miljoen euro. Financieel gezien verschilt de positie per sector. De solvabiliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en gehandicaptenzorg steeg licht, terwijl de solvabiliteit in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) sterk daalde. Met name invoering van de dbc’s zorgde voor deze keldering.

Monitor Vermogen Zorgaanbieders

De monitor Vermogen Zorgaanbieders van de NZa is gebaseerd op de jaarrekeningen van vrijwel alle zorgaanbieders in het jaar 2007-2008 en geeft een beeld van de financiële positie van aanbieders in de zorgsector. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ggz schrijft ruim twee keer zoveel rode cijfers

Bestuur doet te weinig met financiële rapporten

Organisaties tegen hard optreden NMa in de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.