Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiering anonieme online ggz stokt

Organisaties die anonieme therapie aanbieden via internet, kunnen geen structurele financiering krijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voor deze hulpverlening onder te brengen in het zorgverzekeringswetfonds, maar volgens het College voor Zorgverzekeringen kan dat niet.

Online therapie is een sterk groeiende vorm van psychiatrische hulpverlening. Ze valt onder de Zorgverzekeringswet, maar niet als de zorgvrager anoniem is vergoeden verzekeraars niet. Daarom moet anonieme internettherapie in het landelijke zorgverzekeringswetfonds komen, schrijft de NZa in haar recente Uitvoeringstoets Curatieve ggz.

Niet in basispakket

Het College voor Zorgverzekeringen, dat gaat over het basispakket, ziet dat echter nog niet gebeuren. Een woordvoerder: “In de Zorgverzekeringswet is vergoeding gebonden aan een duidelijk identificeerbaar individu. Mensen die anoniem zijn, zijn niet te verzekeren. Daarvoor zou de minister de wet moeten aanpassen.”

Geen anonieme zorg

Met name jongeren, verslaafden en mensen met zelfmoordplannen willen vaak niet hun naam en polisnummer geven. Zoals bij Praten Online, waar jaarlijks een paar honderd depressieve jongeren chatten met hulpverleners.“Wij hebben bezoekers wel eens gevraagd wat ze zouden doen als ze hun polisnummer moeten geven. Het antwoord is: dan komen we niet meer”, zegt projectleider Pien Oijevaar. “Jongeren willen niet dat hun ouders erachter komen dat ze therapie volgen.” Praten Online wordt nu nog betaald uit het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, maar die regeling loopt af per 1 januari 2010. Oijevaar heeft haar hoop gevestigd op het NZa-voorstel: “De grote stap is dat niet meer ter discussie staat dat sommige groepen anoniem willen blijven.”

Afspraken met verzekeraars

De website in oprichting 113online, voor mensen met zelfmoordplannen, krijgt in 2009 en 2010 1,4 miljoen euro aan startsubsidie van het ministerie van VWS. Het lukte niet om met zorgverzekeraars afspraken te maken over vergoeding, vertelde mede-oprichter Jan Mokkenstorm eerder. De bedoeling is dat 113online voor 2011 afspraken maakt met verzekeraars. Op de site alcoholdebaas.nl van Tactus Verslavingszorg geven de meeste bezoekers hun polisnummer op zodat ze de kosten vergoed krijgen. Maar er is een wachtlijst van honderden mensen die echt anoniem willen blijven. “We kunnen daar maar weinig van aanbieden, omdat wij die behandelingen feitelijk zelf betalen”, vertelt woordvoerster Jeannette Ooink. Mensen willen volgens haar niet bij hun verzekeraar bekendstaan als alcoholist. “Of dat nu reëel is of niet.” (Zorgvisie – Kirsta Kroon)

Lees ook:

Online zelfmoordpreventie krijgt ruim miljoen euro.

Psychische zorg bij huisarts ontlast ggz

Ambulante ggz in 2010 over op dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.