Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiering palliatieve zorg in ziekenhuis hapert

Veel palliatieve zorg in ziekenhuizen wordt niet vergoed door hiaten in de bekostigingssystematiek. Een oplossing hiervoor gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in 2018 zoeken. Betrokkenen spreken hierover hun zorgen uit in het vaktijdschrift Medische Oncologie.
bedden400.jpg

Palliatieve zorg wordt alleen maar binnen het DOT-systeem voor ziekenhuisfinanciering geplaatst als er geen sprake meer is van een “actieve behandeling” van de patiënt. In veel ziekenhuizen wordt als gevolg hiervan 40 tot 80 procent van de geleverde palliatieve zorg niet uitbetaald. De palliatieve zorg aan niet-oncologische patiënten wordt zelfs helemaal niet vergoed.

Voorwaarden aan financiering
De voorwaarden die de NZa stelt aan de financiering van zorg aan mensen in de laatste levensfase, leiden in de praktijk tot problemen, zo blijkt uit het relaas van betrokkenen in Medische Oncologie.  De grens tussen actieve behandeling en palliatieve zorg niet duidelijk. Veel handelingen die een internist-oncoloog uitvoert, zijn ‘gewoon palliatieve zorg’, stelt Peter Nieboer, bestuurslid van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en internist-oncoloog bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Intussen is één ziekenhuis al gestopt met het leveren van palliatieve zorg aan niet-kankerpatiënten, omdat deze niet vergoed wordt.

Verbetering
De NVMO en NIV hebben samen verbetersuggesties voor het declaratieproces voorgesteld, zoals het vervangen van de huidige palliatieve zorgproducten door zorgactiviteiten. Dit deden ze om de knelpunten tijdelijk op te lossen, in afwachting van een definitieve oplossing. Maar de NZa heeft besloten de gehele bekostigingsproblematiek van palliatieve zorg op de agenda te zetten voor 2018.

Dossier Dot/dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.