Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Floortje Scheepers: ‘Het medische model is te dominant in de ggz’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.’
Floortje Scheepers, netwerkzorg, lvb, ggz,
Foto: Paul Tolenaar
Premium

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Mijn ervaring als patiënt is enerzijds dat dingen zoals perfectie en moeite hebben met verandering opgeklopt worden tot psychische stoornissen (waar dan een behandeling voor wordt aangeboden) maar zaken zoals een zware depressie of trauma gewoon niet meer behandeld worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Daarom moet een intake ook sneller plaatsvinden, binnen de 4 weken van de treeknorm, om de zorgvraag goed in beeld te brengen door goede diagnostiek. Maar goede diagnostiek is nu juist door de beleidsmakers (overheid en zorgverzekeraars) teruggebracht tot een minimum om te mogen inzetten of helemaal niet.
   In het Zorg Prestatiemodel is diagnostiek wel aanwezig als consult maar de tijd om de testgegevens uit te werken is onvoldoende, zeker bij een psychodiagnostisch of psychiatrisch onderzoek. Want je mag alleen maar tijd mét de cliënt/patiënt registreren, niet de tijd vóór de cliënt/patiënt.
   En als er al een psychodiagnostisch of psychiatrisch onderzoek plaatsvind duurt het gemiddeld 3 maanden voor dat het onderzoek helemaal afgerond is, dit is veel te lang en een acceptabele tijd is 4 tot 6 weken. Dat zullen veel GGZ zorgmedewerkers te snel vinden maar ik weet dat het mogelijk is want mijn GGZ instelling rond onderzoeken af in 4 tot 6 weken. En het management geeft de medewerkers daar ook de tijd en ruimte voor, het is misschien niet helemaal kostendekkend meer in het ZPM maar de cliënt/patiënt krijgt wel sneller passende zorg.
   En dat is toch wat de beleidsmakers willen met het IZA?!

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.