Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fors meer klachten over zorgverzekeringen

De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft het afgelopen jaar ruim 2.650 klachten en 502 geschillen afgehandeld. Dit is een stijging van 31 procent.
FrowniStock_000000056633Medium400.jpg
Foto: IStock

Ook het aantal klachten dat bij de Ombudsman Zorgverzekeringen is voorgelegd, is met 11 procent gestegen ten opzichte van 2014, aldus Zorgverzekeraars Nederland. Het aantal geschillen dat behandeld is door de Geschillencommissie Zorgverzekeringen is daarentegen wel licht gedaald.

Persoonsgebonden budget
Nieuw in de cijfers over 2015 zijn de klachten en geschillen over het persoonsgebonden budget verpleging en verzorging (pgb vv). Dit heeft te maken met het pgb vv dat op 1 januari vorig jaar voor het eerst deel uitmaakte van de dekking van de zorgverzekering. De klachten gingen voornamelijk over de hoogte van de vergoeding en het al dan niet (meer) hebben van een pgb vv indicatie.

Apotheek
Bij de apotheken zijn er geregeld klachten over het in rekening brengen van een eerste uitgiftegesprek, terwijl dit niet altijd lijkt te zijn gevoerd. Op steeds meer overheidswebsites kun je inloggen met je digitale identiteit (DigiD). Dit geldt ook voor de meeste websites van zorgverzekeraars. Met een DigiD heeft een verzekeringnemer toegang tot zijn persoonlijke online polismap. Niet alle verzekeringnemers beschikken echter over een DigiD waarmee zij hun zorgverzekeringszaken online kunnen regelen. Dit probleem is aangekaart bij de zorgverzekeraars.

Premieklachten
In 2015 liep het aantal premieklachten op met 16,5 procent. De Ombudsman zoekt de oorzaak in het aantal wanbetalers met premieschuld. De zorgverzekeraar meldt bij een premieachterstand van zes maanden een verzekeringnemer of een verzekerde aan als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.