Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Forse toename extreem zwaarlijvigen in MMC

Mark van Dorresteijn
Het behandelcentrum voor mensen met overgewicht en obesitas van het Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft in 2010 ruim eenderde meer extreem zwaarlijvigen geopereerd dan het jaar daarvoor.
Forse toename extreem zwaarlijvigen in MMC

Het aantal lag in 2009 nog op 195 behandelingen. Een jaar later kwam het aantal op 300. In 2008 was het aantal overigens flink lager, toen werden er 91 operaties uitgevoerd. Het gaat vooral om het plaatsen van maagbanden en gastric bypass operaties.

Operaties

Bij de maagband wordt tijdens een kijkoperatie een bandje om het begin van de maag geplaatst. Daardoor verkleint de maag, zodat de patiënt snel een verzadigd gevoel krijgt. Bij de gastric bypass operatie wordt de maag verkleind, gecombineerd met het ‘omleiden’ van de dunne darm, waardoor de voedselvertering deels wordt onderbroken. De chirurg Arijan Luijten legt uit dat de bypass operatie betere resultaten geeft. “Het is daarentegen wel een grotere ingreep. Deze operatie wordt tegenwoordig standaard via een kijkbuisoperatie uitgevoerd, waardoor patiënten veel sneller herstellen dan voorheen.”

Toename zwaarlijvigen

Het snellere genezingsproces zorgt voor meer patiënten, legt een woordvoerder van het ziekenhuis uit. “Mensen zijn minder bang. Dat komt ook omdat er steeds meer bekend is over de operaties. Daarnaast neemt het aantal mensen met overgewicht ook nog steeds toe.” Het percentage mensen met ernstig overgewicht in Nederland is momenteel tien procent. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1980. Het MMC verwacht dat deze trend zich de komende jaren voortzet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Bekijk ook:

Het Slotervaartziekenhuis vertoonde donderdag 1 juli in het Tuschinski Theater in Amsterdam live een Lap Gastric Bypass operatie, ofwel een maagverkleining. De opkomst was massaal. Bekijk de reportage.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Met dank aan de fastfood industrie die het goedkoopst is voor de smalle beurzen van tegenwoordig..
    Is voor déze groep “zieken”
    een verhoogde premie noodzakelijk qua verhoogd risico ?
    Danwel OOK alleen vergoed mits medische oorzaak is aangetoond ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.