Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

G3 wil e-mental health naar hoger niveau

Mark van Dorresteijn
Ggz-aanbieders Novadic-Kentron, Dimence en GGZ Noord-Holland-Noord gaan gezamenlijk aan e-health werken met e-healthleverancier Minddistrict. Het doel is om de behandeltijd te verlagen, kosten terug te brengen en de kwaliteit van behandelingen te verbeteren.
G3 wil e-mental health naar hoger niveau
Foto: ANP

De partijen gaan samenwerken onder de naam ‘G3’ en hebben in het najaar van 2012 een overeenkomst getekend.

Samenwerking

Marijke van Putten, bestuurder van GGZ Noord-Holland-Noord, vindt de gezamenlijke doorontwikkeling van e-health een groot pluspunt. ‘Door onze deskundigen bij elkaar te zetten, kunnen we veel van elkaar leren en gezamenlijk behandelprogramma’s maken. Daarnaast kunnen we samenwerken bij het maken van nieuwe toepassingen zoals gamification of online communities. Tegenwoordig werken we steeds vaker met blended-behandelingen waarbij face-to-facecontact wordt gecombineerd met e-health. Cliënten houden online dagboeken bij, vullen vragenlijsten in of maken opdrachten,  als onderdeel van hun behandeling. Door de samenwerking willen we deze behandelingen effectiever maken.’

Resultaten

Tot nu toe heeft het werken met e-health nog te weinig geleid tot een verkorting van de behandeltijd. ‘Cliënten zijn tevreden over e-health en de resultaten zijn goed, maar we moeten nu kijken of het aantal contactmomenten kan worden teruggebracht. De zorgkosten worden steeds hoger en wij geloven dat we met e-health een verandering kunnen brengen. Dat gaan we ook monitoren. We kijken of de dbc’s kleiner worden, de kwaliteit gelijk blijft en welk team beter slaagt in het werken met e-health dan het andere.’

Ontwikkeling

De organisaties hebben een gezamenlijke product-roadmap samengesteld, met een agendaoverzicht van producten die in 2013 worden opgeleverd. De drie instellingen gaan het komende jaar twaalf nieuwe interventies ontwikkelen, onder meer voor de doelgroepen jeugd, ouderen, forensisch, cliënten met een verslaving of een psychose. Daarnaast is ook technische innovatie een belangrijk speerpunt van de G3. Zo werkt Minddistrict in opdracht van de G3 aan thema’s als gamification, apps, sensory devices en community-vorming.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.