Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Garanties aan Orbis voorlopig niet rond

Mark van Dorresteijn
De borgstelling voor Orbis is nog steeds niet geregeld. De toezeggingen van partijen om garant te staan zijn nog niet omgezet in borgstellingsovereenkomsten.

Het bankenconsortium ABN Amro en Fortis eist dat Orbis Medisch en Zorgconcern reorganiseert om de exploitatie van het hypermoderne, maar peperdure ziekenhuis weer gezond te maken. Die reorganisatie kost twintig miljoen euro. Orbis heeft dat geld niet in kas en moet dat lenen. Banken willen pas lenen als andere partijen garant staan. Na een rondetafelconferentie in juli deden belangrijke stakeholders toezeggingen voor garanties: de gemeente Sittard (5 miljoen euro), de provincie Limburg (5 miljoen euro), zorgverzekeraar CZ (4 miljoen euro), de banken (5 miljoen euro) en de medisch specialisten (2 miljoen euro).

Trage gang van zaken

Het zou enkele weken duren om de toezeggingen voor garantiestellingen om te zetten in borgstellingsovereenkomsten, verklaarde voorzitter van de bijeenkomst hoogleraar Theo Camps optimistisch. Maar de onderhandelingen tussen Orbis en de garantstellers slepen zich nu al maanden voort. De provincie Limburg heeft in een brief aan Orbis haar teleurstelling uitgesproken over de trage gang van zaken. De provincie wil inzage in de condities waaronder de geldlening wordt afgesloten. Als die marktconform zijn, gaat de provincie akkoord met de borgstelling.

Taaier dan gedacht

Orbis laat weten dat het juridisch dicht timmeren van de overeenkomsten taaier is dan werd gedacht. “Het is een complexe materie. We zitten in de eindfase. Het duurt nog enkele weken”, zegt woordvoerder Paul ’t Lam. Inhoudelijk wil Orbis geen mededeling doen over de belangrijkste obstakels. Sittard onderhandelt op verzoek van Orbis opnieuw over een overeenkomst. Een van de knelpunten betreft de eis van de gemeente Sittard en de provincie om in geval van een faillissement een voorkeursbehandeling te krijgen bij de curator. Orbis is hiermee akkoord gegaan. Hoe andere partijen daarover denken, is niet bekend. Banken en CZ willen inhoudelijk niet reageren.

Borgstellingsovereenkomsten

De borgstellingsovereenkomsten zijn cruciaal voor het voortbestaan van Orbis. Het Limburgse concern moest voor 1 oktober met de banken de herfinanciering regelen van een lening van 180 miljoen euro. Aanvankelijk zou de Europese investeringsbank dat geld lenen, maar die trok zich vorig jaar terug omdat het Waarborgfonds voor de Zorg weigerde daarvoor garant te staan. Orbis kreeg een overbruggingskrediet van een jaar om orde op zaken te stellen. Dat krediet is met enkele weken verlengd. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Orbis lijdt ruim 23 miljoen verlies

Orbis stelt reorganisatie voorlopig uit

Orbis krijgt uitstel van IGZ

Orbis en Atrium willen fuseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.